Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zmienna PHP nazwą pola bazy w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Age1869
Witam,
otóż potrzeba mi w zapytaniu użyć zmiennej zadeklarowanej wcześniej w kodzie php. Napisałem to tak:
  1. $upgrade = mysql_query("UPDATE `table` SET `$building` = '$x' WHERE `id` = '$id'");

I niestety coś mi nie działa ;/ Dzięki wielkie za pomoc. Aaa, żeby nie było, połączenie jest już wcześniej nawiązane ;]
nospor
Cytat
I niestety coś mi nie działa
To coś napraw....

No co to za opis problemu?
Zapoznaj się z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Zastosuj do podanych tam wskazówek (do wszystkich) i wróć z poprawnie sformułowanym opisem problemu jeśli podane tam wskazówki tobie nie pomogą.
Age1869
Pisząc coś miałem na myśli, że w ogóle mi działa. Tzn nie uaktualnia wartości, a chyba powinien ;] dlatego chcę, żebyście mi podpowiedzieli, czy to nie wtrącenie tej zmiennej, jak nazwy pola jest prawidłowe?
kamil_lk
chyba tutaj tkwi błąd:
SET `$building`

Jeśli nazwa kolumny ma być przekazywana w zmiennej to spróbuj tak:
  1. $upgrade = mysql_query("UPDATE `table` SET `".$building."` = '$x' WHERE `id` = '$id'");
Age1869
Dobra to już działa, dzięki wielkie. Ale jeszcze jedno, można powiedzieć, że też w temacie, wyciągam zapytaniem z bazy dane, ale potem muszę wybrać odpowiednią wartość, normalnie zrobiłbym to tak:

1. $newid = $pob['id'] + 1;

Ale musi to być uniwersalne i nie mogę tam na stałe wpisać ['id'] tylko muszę również zmienną. Zrobilem to tak:

1. $newid = $pob['$zmienna'] + 1;

I niestety nie działa ;/
kamil_lk
  1. $newid = $pob[$zmienna] + 1;
Age1869
Super, dzięki wielkie ;-)

Proste rzeczy, ale utknąłem całkowicie, a znaleźć googielkami też nie mogłem, bo śmietnik w necie niemiłosierny tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.