Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Niewyjaśniony odstęp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Zapraszam na rambela.vot.pl/colorado.
W IE >= 7 (starsze od 7 mam w d....) pojawia się odstęp między menu a resztą strony. W pozostałych przeglądarkach tego nie ma. Jest jakiś odpowiednik FireBuga do IE aby to wyczaić?
toaspzoo
W IE > 7 są "narzędzia developerskie" dostępne pod klawiszem F12
CuteOne
IETester + Debbuger
toaspzoo
Przyczyną także może być zbyt duża zdefiniowana wysokość div'a
sadistic_son
Narzędzia developerskie w IE pokazują że w tym miejscu jest div który mam tam tylko po to aby móc użyć clear:both;
Ale kiedy wywalę tego diva nic się nie zmienia w IE natomiast w FF paskudzi się konstrukcja.

Cytat
Przyczyną także może być zbyt duża zdefiniowana wysokość div'a
Którego?
by_ikar
Z #main_body wywal padding-top:30px; i powinno pomóc. Nie mniej, dlaczego całość jest wewnątrz tabeli ?:| Wiesz o tym że takie samo tło, tzn nie ruchome można osiągnąć w znacznie prostszy sposób? Tabelki są do wyświetlania danych tabelerycznych, a nie do budowania layoutu. Nadając padding jakimś elementom, odlicz to od ich ogólnego rozmiaru, jeżeli coś mam mieć 500px wysokości i 20px padding; wówczas będzie musiało mieć wysokość 460px (minus 2x20px top+bottom). BTW IE nie rozumie position: fixed. Poszukaj w necie jakichś fixów, pewnie powstało ich wiele, bo ja szczerze mówiąc nie korzystam z position:fixed.

Pozdro.

EDIT: wywal jeszcze tego div'a pomiędzy menu a conntent:

Kod
<div style="height: 0px; clear: both;"/>

A clear:both nadal następnemu elementowi.
sadistic_son
Nie mogę wywalić z main_body tego padding bo wtedy element na samej górze będzie nachodził na resztę strony.
Tabela jest po to aby na dużych rozdzielczościach gradient rozchodził się równomiernie z obu stron. Na divach nie da się osiągnąć tego efektu.
Anyway... wywalenie diva z clear:both i nadanie tego elementowi niższemu rozwiązało sprawę.

Dzięki wszystkim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.