Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache Image Scale
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
phpsuse
Witam,
Mam pytanie czy jest jakiś sposób na to aby Apache automatycznie sam skalował obrazki. Otóż mam setki obrazków wykorzystywanych w różnych miejscach na stronie. Rozmiar obrazka jest załóżmy 500 x 500. Ale w dużej części wykorzystywany jest w mniejszych rozmiarach np. na liście i tam 128 x 128 itp.
Nie chce duplikować tych obrazków bo jest ich setki i do tego często się zmieniają. A ładowanie obrazka 500x500 i skalowanie HTMLem nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Chciałem załadować to http://cpan.uwinnipeg.ca/dist/Apache-Imager-Resize ale są to stare biblioteki nie nie da się z nich skorzystać.
Dążę do tego aby strona jak najlepiej wypadała w testach SpeedPage google.

Przemek
uupah5
Cytat(phpsuse @ 7.07.2011, 08:19:55 ) *
Dążę do tego aby strona jak najlepiej wypadała w testach SpeedPage google.

nie będzie szybszej metody od zwracania na request obrazka, który już istnieje, został wygenerowany i leży sobie grzecznie na dysku.
kilkaset obrazków przejechać convert'em to nie problem, i od razu podpowiem: nie składować wszystkich rozmiarów w jednym folderze, bo w zależności od rodzaju systemu plików, wpadniemy w inne wąskie gardło - długie skanowanie katalogów z dużą (serio dużą) ilością plików.
phpsuse
Zainstalowałem Apache-mod_speedpage od google.

Piękna sprawa polecam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.