Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Różnica dwóch zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Reeskhmer
Witam

Problem dotyczy tej strony: xp.zezenia.pl

Strona ogólnie zajmuję się zliczaniem expa jakie gracze zdobywają w mało popularnej grze o nazwie ZezeniaOnline.

Chciałbym wprowadzić do tego dwie opcje TOP 10 ostatniego dnia, TOP 10 ostatniego tygodnia zdobytego expa.

Nie wiem jak zaprogramować w tym wypadku Cron by codzienie o północy porównywał dane z dwóch dni i w jednym z pól wynikową byłaby ta różnica.

Jakieś propozycję?
karolo_k
Ale to wystarczy ze ktos zacznie experymentowac ile to by bylo jak by mial lvl 1000 i to od razu musialo by sie zapisac jako top.

Więc chyba lepiej przeszukać bazę danych, jeżeli ten silnik opiera sie o SQL
morbic
Jak wygląda teraz struktura bazy? Jakie masz pola? Które chcesz porównywać?

Więcej szczegółów, nie jesteśmy w stanie zgadnąć na podstawie frontendu jak strona jest zbudowana od środka.
karolo_k
To faktycznie jest cos jak tibia.
Wieć jeżeli to jest silnik SQL to nie powinno być problemów.
W tabeli players masz zapisane kto ma jaki lvl.
Jeżeli tak jest to ja ci mogę to napisać za darmo
Taki plik który np co godzinie będzie szukał graczy top 10 i wyświetlał ich nicki.
Reeskhmer
Pola:
rank
name
level (obecne nie korzystam ponieważ zmeiniona została formula)
lastupdate (mówi o obecnym poziomie expa, cron generuje nowe co 15 minut)
totalexp (exp podczas ostatniego zliczania ostatniego dnia)
topday (domyslnie tu powinny trafiac informacje o tym ile wynosił exp poprzedniego dnia)
pola od 1 do 30 - informacje o tym ile wynosil exp w poprzednich dniach 1 dzien przed totalexp, i tak w dol)

Na podstawie topday, byłaby już możliwość generowania TOP10 poprzedniego dnia
karolo_k
Jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz :
Kod
lastupdate (mówi o obecnym poziomie expa, cron generuje nowe co 15 minut)
totalexp (exp podczas ostatniego zliczania ostatniego dnia)

Wybrać 10 najwyzszych z tego i z tego i masz wszystko co chciales
Reeskhmer
chodzi o to zeby uzyskać exp jaki byl zdobyty poprzedniego dnia (lastupdate pozwala na uzyskanie zmiennej ktora ukazuje exp jaki zostal zdobyby i jest aktualizowany co 15 minut, i wraz z aktywnoscia graczy zwieksza sie lub maleje)
karolo_k
To wkoncu chodzi o to kto ma najwiekszy exp czy o to kto najwiecej expa wbil czy tam najwiecej stracil w ciagu 24h?
Reeskhmer
Cytat(karolo_k @ 7.07.2011, 22:00:10 ) *
To wkoncu chodzi o to kto ma najwiekszy exp czy o to kto najwiecej expa wbil czy tam najwiecej stracil w ciagu 24h?

http://xp.zezenia.pl/xpstats.php <--- tu pokazuje dobowe staty

chodzi mi o skrypt ktory by pozwolil uzyskac to samo, tylko by generewalo dla dla porzedniego (wczoraj)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.