Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Dynamiczna strona w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maniek1313
Witajcie chciałbym zrobić dynamiczną stronę internetową w php tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
Może znacie jakieś fajne poradniki w necie do tego lub jakiś gotowy przykład questionmark.gif
Przemo75
Kolego, zacznij od jednego z kursów PHP dostępnych na Kursy dla poczatkujacych
Maniek1313
Podstawy ja już znam.
Fifi209
Skoro znasz podstawy to wymyśl sobie prosty projekt i dodawaj do niego coraz nowsze funkcje.
wujek2009
utwórz sobie dwa główne pliki "header.php", "index.php" oraz "footer.php" oraz pliki odpowiedzialne za środek www np. faq.php, kontakt.php.

W pliku index.php utwórz taką treść:
  1. <?php require 'header.php' ?>
  2.  
  3. <!-- środek www -->
  4. <?php
  5. switch ( $_GET['page'] )
  6. {
  7. case 'faq':
  8. require 'faq.php';
  9. break;
  10.  
  11. case 'kontakt.php':
  12. require 'kontakt.php';
  13. break;
  14.  
  15. default:
  16. require 'welcome.php'; // domyślna podstrona, jeśli nikt nie wybrał zakładki kontakt bądź faq
  17. }
  18. ?>
  19.  
  20. <?php require 'footer.php' ?>

teraz aby przemieszczać się po serwisie musisz wpisać link: index.php?page=faq bądź index.php?page=kontakt
W pliku header.php trzymaj start sesji (np. do logowania) nagłówek html, itp a w footer.php stopkę serwisu, zamknięcia ram dokumentu html, itp.

np header.php
  1. <?php session_start() ?>
  2. <?php header('Content-Type: text/html; charset=utf-8') ?>
  3. <html>
  4. <head>
  5. <title>test</title>
  6. </head>
  7. <body>
  8.  
  9. <div id="main_div">

a w footer.php
  1. </div> <!-- zamykamy main_div -->
  2.  
  3. <div id="footer">stopka</div>
  4.  
  5. </body>
  6. </html>

Ogólnie piszesz, że znasz podstawy - więc więcej nie piszę. Ogólnie to jest schemat dla dynamicznej strony dla początkującego.
Później jak zdobędziesz więcej wiedzy zapraszam do zapoznania się z widokami (np. Smarty) bądź frameworka, który ułatwi Ci konstrukcje www :-)

Pozdro
Maniek1313
Ok dzięki

@wujek2009 jest błąd w tym kodzie mi wyskakuje że jest coś nie tak w 5 linijce w pliku index.php

oto komunikat błędu

Notice: Undefined index: page in (tu link do pliku) on line 5

o to zawartość pliku index.php

1. <?php require 'header.php' ?>
  2.  
  3. <!-- środek www -->
  4. <?php
  5. switch ($_GET['page'])
  6. {
  7. case 'faq':
  8. require 'faq.php';
  9. break;
  10.  
  11. case 'kontakt':
  12. require 'kontakt.php';
  13. break;
  14.  
  15. default:
  16. require 'welcome.php';
  17. }
  18. ?>
  19. <?php require 'footer.php' ?>
mortus
To jest uwaga, a nie błąd. No cóż, wypada po prostu sprawdzić wcześniej, czy użytkownik kliknął na odnośnik, czy wprowadził w przeglądarce adres strony głównej:
  1. if(isset($_GET['page']) && $_GET['page'] != '') {
  2. $page = $_GET['page'];
  3. } else {
  4. $page = 'welcome';
  5. }
  6. // i dalej
  7. switch($page) {
  8. // ..
  9. }

Dopiero kliknięcie w odnośnik na stronie lub wpisanie adresu z końcówką ?page=welcome (welcome to tylko przykładowa wartość) powoduje ustawienie zmiennej $_GET['page'].
Maniek1313
Dzięki działa smile.gif
Fifi209
Przecież znasz podstawy. A to są podstawy podstaw. Masz do kursów bo chyba przerobiłeś tylko wprowadzenie.
Maniek1313
A podał by ktoś link do jakiegoś kursa z którego będę mógł się nauczyć pisać skrypty zaawansowane
PawelC
Ja parę lat temu uczyłem się PHP na takiej zasadzie, ogarnąłem podstawy, a dalej nie korzystałem z żadnych tutoriali, tylko samemu wymyśliłem jakąś aplikacje, wtedy to bym CMS i go pisałem. Z czasem jak rozbudowujesz go poznajesz praktyczne zastosowanie nowych funkcji, oraz co najważniejsze, dowiadujesz się o zabezpieczaniu aplikacji co jest bardzo ważne.

Zaprojektuj sobie np prosty skrypt newsów/bloga i staraj się go samodzielnie pisać, wykorzystując poznane dotychczas funkcje w php, i w wypadku gdy coś nie gra, szukaj odpowiedzi w necie. Takim sposobem, najszybciej się nauczysz.

Tutoriale są dobre, jednak z biegiem czasu, przekonasz się, że nie wszystko w nich jest. Co z tego że nauczysz się tworzyć cms z tutoriala, jak przyjdzie Ci pisać dedykowany CMS dla kogoś i będziesz bardzo zdziwiony, bo tutaj tutorial przestanie mieć znaczenie.
Fifi209
Jeżeli lubisz video tutoriale to polecam: uw-team
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.