Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Symfony - Mailer
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
adibak20
Witam smile.gif

Jestem tu nowy. Ale od pół roku bawię się FW Symfony. Podoba mi się ten framework smile.gif

Ale jak prawie każdy mam jakiś problem. Chcę się poradzić Was. Robię narazie tak dla siebie stronę dla treningu... Zrobiłem sobie formularz kontaktowy na stronie i w następujący sposób mam w kodzie wysłanie:

Kod
............
$body = "Nazwisko" . $params['nazwisko'] . "\n Imie" . $params["imie"] . "\n Email:" . $params['email'] . "\n" . $params['tresc'];
$message = $this->getMailer()->compose("nadawca@adres.com", "odbiorca@adres.com", "ze strony", $body);
$this->getMailer()->send($message);
$this->redirect('zakopane/wyslany?' . http_build_query($params))

To mi działa na serwerze domowym, na serwerze hostingowym to dziala tylko po przez "wersje produkcyjną" - forntend_dev.php/kontakt. Ale nie wiem czego przy wersji dobrej czyli index.php/kontkat tak jakby nie mógł się połączyć i po chwili wyskakuje: "The server returned a "500 Internal Server Error" "

Z góry dziękuję za odpowiedz:)
Pozdrawiam Adam
Crozin
1. Jeżeli zaczynasz z tym FW to po co bawisz się starą wersją, skoro 2.0 jest już dostępny?
2. Wersja produkcyjna to jest ta z którą masz problem, wersja deweloperska to ta w której Ci działa. wink.gif
3. Domyślnie Symfony wywala błąd 500 w przypadku jakiegokolwiek błędu, sprawdź w logach co konkretnie było powodem.
4. Profilaktycznie wyczyść cache'a, bo to rozwiązuje z 90% takich problemów.
5. Przyjrzyj się czy aby na pewno konfiguracja dla mailera dla środowiska produkcyjnego jest poprawna.
adibak20
No tak, odwrotnie napisałem hehe.

Konfiguracja jest raczej właściwa. bo dodaje w

Kod
.all

czyli jakby konfiguracja była zła to w deweloperskiej nie działało. Raczej ?

a Cacha już nie raz czyściłem. Zastanawiam się czy to nie może być wina serwera i ograniczenia jakiegoś. Jak myślicie ?
Crozin
W takim razie musisz nam podać wpis z logów (patrz punkt #3) bądź też w środowisku produkcyjnym włączyć sobie debugowanie aplikacji, tj. w index.php zmień:
  1. ...'prod', false...
Na
  1. ...'prod', true...
adibak20
Zrobiłem tak jak kazałeś. Efekt że okazał że w pliku konfiguracyjnym było problem z odstępami. Ale teraz jest że z smtp coś nie chce mi się połączyć:

Robię tak:
factories.yml
Kod
all:
  ...
  mailer:
    class: sfMailer
    param:
      logging:           %SF_LOGGING_ENABLED%
      charset:           %SF_CHARSET%
      delivery_strategy: realtime
      transport:
        class: Swift_SmtpTransport
        param:
          host:       smtp.gmail.com
          port:       465
          encryption: ssl
          username:   username@gmail.com
          password:   password

I bląd:

Connection could not be established with host smtp.gmail.com [Connection refused #111] [Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? #184140297]
próbowałem też na o2. Mam hosting na 1and1. Czy możliwe że to wina serwera ?
Crozin
To już nie ma wiele wspólnego z Symfony, to wina błędnej konfiguracji serwera. Google.
adibak20
Dokładnie to wina serwera aż zadzwoniłem na infolinie 1and1. Okazało że nie ja pierwszy miałem problem. Mają jakiś błąd własnie przy użyciu PHP Miler. Czyli coś innego się użyje zaraz.

Dzięki za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.