Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery]System tooltipow
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
drozdii07
Witam smile.gif Chce stworzyc swoj system tooltipow, i szukam najlepszej metody do tego. Nie chodzi o zaden kod tylko o pomysly jak to mozna rozwiazac. Moj pomysl: ustawienie atrybutu divovi <div id="id" tip="jakis tekst"> i pozniej pobranie tej wartosci za pomoca .attr() dostepnego w jQuery i pokazanie w
ladnym okienku tego tekstu. Piszcie swoje propozycje smile.gif
Fifi209
Po 1. Nie ma to związku z PHP tylko JS, HTML, CSS
Po 2. Nie istnieje atrybut "tip" więc nie wymyślaj sobie go.
drozdii07
1. Faktycznie, nie wiem dlaczego dalem php, prosze o przeniesienie
2. Widzialem podobne rozwiazanie z wlasnym atrybutem i jakos dzialalo..
Fifi209
No i co z tego, że widziałeś? To, że ktoś tak zrobił nie znaczy, że i Ty musisz. Jak ktoś wdepnie w gówno to napiszesz: wdepnąłem w gówno bo widziałem, że tamten koleś też to zrobił?
Dla div możesz użyć np. title, który jest zgodny ze standardami.
drozdii07
Wlasnie po to tu napisalem, by dowiedziec sie co jest lepsze a co mniej.. Dziekuje za rade i czekam na inne pomysly smile.gif
Fifi209
Jakie chcesz inne pomysły?

Nakładasz na divy powiedzmy z klasą tip zdarzenie mouseover, które wywołuje Twoją funkcję, funkcja pokazuje ukrytego diva (pozycja absolutna, dobierz się do pozycji kursora i kombinuj) z odpowiednim z-index'em, po zjechaniu musisz go tylko ukryć.
lobopol
Jeżeli to ma być system to nie opieraj go na id tylko na klasach (choć właściwie i na tym i na typ niech działa tongue.gif), zdecydowanie łatwiej ci będzie obsługiwać wiele toltipów. A tak poza tym to nie ma zbytnio o czym gadać. To jest akurat bardzo prosta rzecz do zrobienia z użyciem jQuery.
drozdii07
Dziekuje smile.gif Juz chyba wiem jak to zrobic..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.