Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja bezpieczna
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Michal0748
Witam chciałbym zrobić taką rejestracje gdzie osoba fizyczna bedzie mogła zarejestrować się tylko raz
myślałem o dodaniu inputa Pesel ale jak sprawdzić czy jest poprawny nie chodzi mi tutaj o długość czy że są tylko liczby tylko o to żę człowiek
z takim Peselem istnieje? smile.gif
ta rejestracja ma polegać na tym że będzie bezpłatna ale muszę mieć pewność że nikt się kilka razy nie zarejestruje ponieważ będę na każdym
takim cwaniaku tracił 1zł a on będzie miał z tego nie mały zysk
może wy macie jakiś inny pomysł?
czekam na wasze pomysły smile.gif
Reptile ReX
Może weryfikacja telefonu komórkowego.
Wątpię, aby chciało się cwaniakowi kupować starter za 5 zł aby zyskać 1 zł smile.gif.

W najgorszym wypadku zarejestruje się 2x - 3x bo np weźmie telefon od członków rodziny/kolegów
thek
Ale niby jak miałbyś mieć pewność że taki pesel istnieje? Musiałbyś mieć dostęp do bazy obecnie istniejących numerów w Polsce, a nie widziałem by którykolwiek urząd mógł to udostępniać. Możesz najwyżej sprawdzić poprawność tego numeru, tak by wykryć ewentualne klepanie losowego numeru z palca. Tak więc ominiesz problem dowolnego X-znakowego cyfrowego losowego ciągu, który przechodzi walidację tego typu. Fraza: pesel walidacja, sypie taką ilością wyników, że ładny algorytm łatwo znajdziesz (trudno by to było przegapić, skoro jego opis jest także na stronach własciwego ministerstwa wink.gif )
gac3k
ewentualnie po prostu, wymagasz skanu dowodu osobistego czy tam legitymacji szkolnej, i moderujesz to sobie, czyli aktywujesz ręcznie, tak to działa w wielu serwisach właśnie z taką rejestracją. razem z tą walidacją PESEL to moim zdaniem bardzo dobre zabezpieczenie bo mało komu będzie się chciało próbować to fałszować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.