Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQLite]Sqlite wielkość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcin421
Witam,

mam bazę sqlite i zastanawiam się jak rozmiar bazy wpływa na wydajność?
phpion
Logicznym jest, że wraz ze wzrostem liczby danych rozmiar bazy danych również się zwiększa, natomiast jej wydajność spada. Jak duże są to zależności - ciężko mi stwierdzić.
marcin421
Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie ta granica, czy to jest 5MB czy może 500MB
thek
Wydajność zależy od ilości pamięci dostępnej, szybkości dysków, obciążenia itp. trudno więc oszacować granicę. Baza na dysku SSD będzie szybsza niż na HDD, a ta z kolei szybsza niż na choćby pamięci USB. Wszystko zależy więc od środowiska uruchomieniowego.Bo sama baza może mieć ogromna wielkość. W teorii bowiem baza danych dla sqlite może "wytrzymać" nawet 14 terabajtów. Za dokumentacją:
Cytat
The largest possible setting for SQLITE_MAX_PAGE_COUNT is 2147483646. When used with the maximum page size of 65536, this gives a maximum SQLite database size of about 14 terabytes.

Inna sprawa jest taka, że nawet małą bazę zarżnie kiepskie zapytanie, a świetnie optymalizowane nawet nie zająknie się dla znacznie cięższej. Tak więc dużo zależy także od piszącego skrypt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.