Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie czatu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Racket
Cześć !
Wpadłem dziś na pomysłu, aby stworzyć czat 5-10-15.

Moje umiejętności:
- HTML/CSS
- Obsługa phpmyadmin / obsługa ftp

Chciałbym, aby czat zawierał:

1# Panel Moderacji
Banowanie, kickowanie, odbanowywanie użytkowników.

2# Pokazywanie płci, daty oraz wieku obok nicku użytkownika.
Płeć, data, wiek, nick.

Kolory oznaczają:
- niebieski: nazwę użytkownika
- zielony: płeć
- czarny: wiek

3# Dodatkowa ikona obok nicku.
Ranga, która ma dostęp do panelu moderacji.

np. KULKA - oznacza, że użytkownik jest moderatorem czatu(banowanie, kickowanie, zmiana tematu czatu.)
np. KWADRAT - oznacza, że użytkownik jest administratorem czatu(banowanie, kickowanie, odbanowywanie, zmiana tematu czatu.)

Kolory oznaczają:
- niebieski: Anucha jest moderatorem.
- fioletowy: Pogrubienie tekstu pisania na czacie lub nie.
- żółty: Zmiana koloru tekstu pisania na czacie.
- brązowy: Dzisiejszy temat działu.

---
I tutaj pojawiają się pytania.

- Jakie umiejętności są potrzebne do wykonania tego czatu?
- Za co najpierw mam się zabrać podczas tworzenia?
bastard13
Cytat
- Jakie umiejętności są potrzebne do wykonania tego czatu?

Znajomość jakiegoś języka programowania, który będzie wykorzystywany po stronie serwera. Polecam PHP:)
I z pewnością jakąś wiedza nt. SQL'a.
Jeszcze przyda się odrobina wiedzy na temat Java Scriptu, ale to nie jest konieczne.

Cytat
- Za co najpierw mam się zabrać podczas tworzenia?

Projekt aplikacji, a następnie projekt bazy danych.
markonix
Żadna z technologi (html, ftp), które wymieniłeś, nie pozwoli Ci na napisanie czata.
Gdzie PHP? Albo Java?
Piogola
Na pewno javascript
Racket
Cytat(bastard13 @ 30.07.2011, 17:25:20 ) *
Znajomość jakiegoś języka programowania, który będzie wykorzystywany po stronie serwera. Polecam PHP:)
I z pewnością jakąś wiedza nt. SQL'a.
Jeszcze przyda się odrobina wiedzy na temat Java Scriptu, ale to nie jest konieczne.

Projekt aplikacji, a następnie projekt bazy danych.

Dziękuje, na pewno się zastosuje.
Javascript jest konieczny ?
bastard13
Java Script, to nie jest konieczność, ale trzeba przyznać, że teraz ciężko znaleźć stronę, która z niego nie korzysta.
Ogólnie rzecz w tym, że dzięki niemu jesteś w stanie stworzyć bardziej dynamiczną stronę. No chyba, że pisząc HTML i CSS miałeś na myśli HTML5 i CSS3:)
Racket
Cytat(bastard13 @ 30.07.2011, 17:32:59 ) *
Java Script, to nie jest konieczność, ale trzeba przyznać, że teraz ciężko znaleźć stronę, która z niego nie korzysta.
Ogólnie rzecz w tym, że dzięki niemu jesteś w stanie stworzyć bardziej dynamiczną stronę. No chyba, że pisząc HTML i CSS miałeś na myśli HTML5 i CSS3:)

Czy to jakaś różnica?
Co jak co, ale zwykły HTML i CSS znam dosyć dobrze.
Bango
Ja także chciałbym stworzyć taki czat jak Fotka.pl!

pomocy ! :/
Racket
To ja mam jeszcze kilka pytań.

1. W czym mogę zrobić projekt aplikacji i na czym on polega ?
2. W czym mogę zrobić projekt bazy danych i na czym on ma polegać ?
3. Czy mogę wykonać taki czat jak pisałem w 1 poście w AJAX?
lobopol
1. Tzn. o co ci chodzi z projektem? Czy chodzi ci tylko o zasadę działania? To choćby i na kartce papieru. Jeżeli chodzi ci już o system chata to jak już zostało wymienione potrzebujesz jakiegoś języka programowania np. php/java/python/ruby/itp., a pisać sam program możesz używając jakiegoś środowiska typu netbeans/eclipse/notepad++/itd.
2. W jakimś gui (bądź klepać w notepadzie co kto woli), ja np. lubię używać heidiSql (oczywiście zakłam, że system bazodanowy to MySql)
3. Jasne, że w ajaxie możesz wykonać, tylko pamiętaj czym jest ajax, to jest js pobierający/przesyłający dane do skryptu (np. php) który coś z tymi danymi robi.
Racket
1. O nic już pomieszałem troszkę. - Tak o system chata, a jaki polecasz język najłatwiejszy?
2. Projekt bazy danych w GUI ? Nie słyszałem.
3. No tak; )
lobopol
1. Forum php to polecam php oczywiście, choć python byłby zapewne wydajniejszy
2. Gui czyli interfejs graficzny, coś jak phpmyadmin tylko wygodniejsze
Racket
Okej, dzięki za pomoc.
Można zamknąć.
bastard13
Cytat
1. W czym mogę zrobić projekt aplikacji i na czym on polega ?

Na początek rzeczywiście wystarczy kartka papieru.
Wypisz osoby (aktorów), którzy będą korzystali z aplikacji i wypisz dla nich wszystkie możliwe czynności (logowanie, wylogowanie, zmiana hasła etc.)
To powinno dać Ci jakiś szkielet tego, co chcesz zrobić.

Cytat
2. W czym mogę zrobić projekt bazy danych i na czym on ma polegać ?

Ja polecam DBDesigner. Automatycznie generuje kod SQL'a. A polegać to ma na określeniu, co powinno być w bazie i jakie powiązania pomiędzy tabelami powinny występować.

Cytat
3. Czy mogę wykonać taki czat jak pisałem w 1 poście w AJAX?

Ajax (jak pisał lobopol), to jedynie dodatek. Przede wszystkim potrzebujesz aplikacji po stronie serwera (na początek chyba najlepszy PHP) i jakiegoś widoku po stronie klienta, czyli HTML + CSS + opcjonalnie JS (w tym również AJAX)
Racket
Wyposażyłem się w Pajączka oraz DBDesigner'a.
Teraz zaczynam uczyć się PHP & AJAX i zaczynam się brać do roboty.
Dziękuje wszystkim za cenne rady.

~~ CLOSE ~~
lobopol
Dam radę skasuj pajączka, do kodowania w php użyj netbeans albo eclipse pdt (bądź jakieś inne środowisko, ja polecam netbeans również do html/css) + notepad++ do szybkiej edycji pojedynczych plików
Racket
Dobrze, pajączka usunąłem i ściągnąłem tego netbeans.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.