Witam,
Zamierzam przysiąść się do małego projektu SEO, od razu zaznaczam ze nie chwiałbym korzystać bezpośrednio z darmowych "Seo-menagerów" (ewentualnie je wykorzystywać). Na dzień dzisiejszy mam skrypt pobierający cURL'em zapytanie od google'a. Skrypt jest odpalany Cronem, co 10 mim 10 fraz. Każda fraza jest pobierana tylko raz dziennie. Dodatkowo na serwerze używam Tora, który co 10 min zmienia mi proxy.
To stan na dzień dzisiejszy.

1. Pierwszy problem jaki napotkałem to pobieranie fraz więcej niż 10. Maksymalnie Google może podać 100 fraz na stronę (&num=100), lecz po dodaniu parametru, zmieniają się wyniki na stronie, jak najoptymalniej spreparować zapytanie oraz wyrażenie regularne, które wy filtruje mi tylko odpowiednie linki?
  1. $googleUrl = 'http://www.google.pl/search?q='.urlencode($query).'&num=100&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t';
  2.  
  3. // wyrażenie regularne, które wyszukuje linki do stron w wynikach
  4. //$regExp = '#<h3 class="r[ ]{0,1}[a-z]*"><a href="(.+?)" class=l#'; //wcześniejsze wyrażenie
  5. $regExp = '#<h3 class="r"><a href="(.+?)" class=l#';

2. Czy frazę z polskimi znakami powinienem podać przez urlencode(), czy zamienić tylko spacje na plusy?

3. Zauważyłem ze po podaniu frazy w rożnych przeglądarkach są rożne wyniki (podział plasuje się na IE / Reszta wink.gif ). Sądzę ze po porostu IE korzysta z innego serwera i stąd rożne pozycje. Czy dobrym sposobem jest nadanie na sztywno IP serwera, i wszystkie frazy pobierać z tego samego serwera? Jeśli tak, to co jak serwer chwilowo nie będzie odpowiadał?

4. Wiem ze istnieje API Search, lecz tam jest w wersji darmowej 100 zapytań dziennie, nie chciałbym się ograniczać tą liczbą. Nie wgłębiałem się jeszcze w to API, ale może istnieje jakiś sposób na obejście tej liczby. Np wygenerować kilka kluczy i utworzyć kilka subdomen dla każdej subdomeny po kluczu, i zapytania kierować najpierw do subdomeny, a następnie z subdomeny do google Search. W połączeniu jeszcze z Tor'em (Proxy) może uda mi się zwiększyć ten limit niewykryty. Pytanie brzmi: Czy jest możliwy taki system pobierania fraz. Oraz czy grozi to banem na subdomeny, lub na domenę przez google.

Testuję na frazie "płuczki i zaczyny wiertnicze"

Jeśli znacie jakieś inne sposoby, lub znaleźliście jakieś błędy w moim rozumowaniu to chętnie wysłucham waszych odpowiedzi.