Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Kategorie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mrk9109
Witam zrobiłem sobie prosty skrypt ( moje początki ) teraz pragnę dorobić kategorie i mi to nie wychodzi robię tabele w bazie xx_kategorie noo i plik php co ich pobiera i wyswietla noo i jest oki . No ale teraz jak przypisać to do mojej tabeli xxx ? zrobiłem sobie rubrykę kategorie też tam ale nie wiem jak zrobić by kategorie pobierał z innej tabeli (bo mam już 1 zapytanie które pobiera mi inne elementy w formularzu z tabeli xxx noo i teraz muszę pobrać jeszcze kategorie z xxx_kategorie ) .
. Chyba opisałem to zrozumiale
buliq
trochę zawile niestety smile.gif

Z tego co zrozumiałem: 2 tabele xxx i xx_kategorie. Tabela xx ma pole kategoria.

A teraz aby dla rekordu xxx pobrać odpowiednią kategorię musisz w xx_kategorie posiadać pole typu INT jak klucz i z auto_increament. Wtedy wartość tego pola odpowiada polu kategoria z tabeli xxx.
  1. SELECT * FROM xxx LEFT JOIN xx_kategrie ON xx_kategorie.pole_int_np_id=xxx.kategoria;

Podaj struktury tabel i napisz co z czego będzie nam wszystkim łatwiej smile.gif
mrk9109
za nim dojdę do tego co chce i to opisze to muszę 1 połączyć te 2 zapytania co na dole w 1 jak to zrobić ? jest mi to potrzebne do edytowania danych

1. $zapytanie=safe_query("SELECT `id`, `tytul`, `opis`, `nazwa`, `klient`, `online`, `kategoria` FROM ".PREFIX."portfolio WHERE `id`='".$id."'");
  2. $zapytanie=safe_query("SELECT `id`, `nazwa` FROM ".PREFIX."portfolio_kategorie ORDER by `id` DESC ");
nospor
Dostałeś odpowiedź w poprzednim poście - left join.
buliq
Tak jak napisałem powyżej z LEFT JOIN smile.gif

1. $zapytanie=safe_query("SELECT p.id, p.tytul, p.opis, p.nazwa, p.klient, p.online, p.kategoria, k.* FROM ".PREFIX."portfolio AS p LEFT JOIN ".PREFIX."portfolio_kategorie AS k ON p.kategoria=k.id WHERE id='".$id."'");
mrk9109
oki poradziłem sobie i z wyświetlaniem też co miałem problem
buliq
Niestety teraz to nic nie rozumiem:( Masz pobieranie i wyświetlanie listy kategorii. A chciałbyś aby ktoś mógł kliknąć link np Więcej i otworzą mu się szczegóły danej kategorii?
mrk9109
już z wszystkim sobie poradziłem smile.gif wiem źle to opisałem . Mam jeszcze 1 pytanie a nie chce zakładać nowego tematu a mianowicie mam ostatnie projekty i tam wyświetla mi 8 ostatnich prac noo i jest oki smile.gif ale chciał bym zrobić aby wyświetlało 8 losowych prac jak to zrobić
buliq
w tym pomoże ci RAND

1. SELECT * FROM tbl_name ORDER BY RAND();
mrk9109
dzięki smile.gif aktualnie nadaje wygląd graficzny skryptowi później to sprawdzę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.