Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] dodawanie pól do formularza - append()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dstp
robie sobie taki mini uploader zdjęć, chce zrobic zeby przy na raz mozna bylo wrzucić kilka zdjęć (max. 5). Zrobiłem formularz, a w nim jeden input file i obok niego przycisk "dodaj następne", w jquery zrobiłem coś takiego:
  1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function() {
  3. $("#add_file").click(function() {
  4. $("#add_file").append('<input type="file" name="" tabindex="6" size="40" id="photo" />');
  5. });
  6. });
  7. </script>

działa jak należy, po kliknięciu na przycisk dodaje prawidłowo następne pola. Teraz chciałem przejść do php, ale jak pobiorę zdjęcie np. z 3 inputa file? chciałem zrobić, żeby po kliknięciu na dodaj następny input, skrypt js automatycznie dodawał +1 do "name".

jakieś for czy coś w jquery, ale nie znam na tyle jquery, żeby samemu to zrobić.

druga sprawa to ograniczenie dodawania inputów do np. 5, też nie wiem jak zrobić
CuteOne
wystarczy name="zdjecie[]" w ten sposób tworzysz tablicę a po stronie PHP obsługujesz ją pętlą

1. <script type="text/javascript">
  2. var count = 0;
  3. $(document).ready(function() {
  4. $("#add_file").click(function() {
  5.  
  6. if(count < 5) {
  7.  
  8. $("#add_file").append('<input type="file" name="zdjecie[]" tabindex="6" size="40" id="photo" />');
  9. count++;
  10. }
  11. });
  12. });
  13. </script>
dstp
ok, działa

a czemu jak klikne w "dodaj input" to pojawia sie input, ale po nacisnieciu "przegladaj" (zeby wybac zdjecie do wrzucenia) dodaje sie nastepny input?

<a id="add_file">dodaj input</a>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.