Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Korzystanie z symfony 2.0 - How to ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
fiasko
Admin zainstalował symfony framework 2.0 na serwerze /usr/local/php53/lib/php/Symfony/. Moje pytanie - jak mam zacząć przygodę z tym framewrokiem ?

Czy te bilioteki są teraz dostępne globalnie czy jak ? Jak mam sprawdzić , że symfony działa?

Serwer mam na debianie i php 5.3.6 .
LBO
Lepiej poczytaj jak samemu zainstalować.

edit: kliknęło mi wyślij :/

Przyjrzyj się dokładnie dystrybucji Symfony Standard i poczytaj dokumentację.
fiasko
Czytałem tą dokumentacje i nic z tego nie rozumiem. Im więcej czytam tym bardziej jestem głupi.
Crozin
To daruj sobie może póki co zabawę z Sf2? Jeżeli sprawdzenie dostępu do plików jest ponad Twoje możliwości to korzystanie z tego FW również.
fiasko
Welcome!
Welcome to your new Symfony project.

This script will guide you through the basic configuration of your project. You can also do the same by editing the ‘app/config/parameters.ini’ file directly.

1 Major problems Major problems have been detected and must be fixed before continuing :

1.Upgrade your APC extension (3.0.17+)
RecommendationsAdditionally, to enhance your Symfony experience, it’s recommended that you fix the following :

1.Install and enable a PHP accelerator like APC (highly recommended).
2.Install and enable the intl extension.
3.Set short_open_tag to off in php.ini*.
4.Set magic_quotes_gpc to off in php.ini*.
* Changes to the php.ini file must be done in "/usr/local/etc/php5/cgi/php.ini".
Crozin
I? Przecież jak byk zostało napisane: Major problems have been detected and must be fixed before continuing: Upgrade your APC extension (3.0.17+).
fiasko
Jak sprawdzić czy mam APC extension (3.0.17+) ?

Administrator napisał mi, że po migracji cytowanych flag
w htaccess. Należy zmian dokonać we właściwym pliku php.ini.

Tak więc gdy daję w htaccess.

php_flag magic_quotes_gpc off
php_flag magic_quotes_runtime off

to wywala mi wewnętrzny błąd serwera.

Dlatego pytam czy wobec powyższego zmiany muszę wprowadzić globalnie na całym serwerze w /usr/local/etc/php5/cgi/php.ini dla całej wersji php 5.3.6 ?

Druga sprawa to, że wersję php wywołuję tak :

<FilesMatch "\.(inc|php|php3|php4|php5|php6|phtml|phps)$">
AddHandler x-httpd-php53 .php
</FilesMatch>

Od razu mam pytanie jak z kwestią bezpieczeństwa serwera jeśli to tak teraz jest questionmark.gifquestionmark.gif

Co stanie się jeśli haker włamie się na konto użytkownika i uzyska dostęp do htaccess. ?

Ostatnio miałem taki przypadek, gdzie jeden katalog miał prawa 777 i po przez ten katalog osoba atakująca przejęła kontrolę nad jednym serwisem www , który był na serwerze.

Atak nie miał oczywiście wpływu na inne serwisy web na serwerze bo wtedy była tylko jedna wersja php.

Mam już tylko jeden błąd gdy przeglądam http://localhost/Symfony/web/config.php

Install and enable the intl extension.

Olać to ? Do czego to służy ?

Instaluję symfony 2.0 na php 5.3.6
Crozin
Cytat
Install and enable the intl extension.
Olać to ? Do czego to służy ?
http://pl.php.net/manual/en/book.intl.php - raczej ciężko będzie obyć się bez tego.
fiasko
gdzie można to pobrać?
Crozin
Litości... Installing/Configuring
bikerszymek
1. Zgadzam się z @Crozin, jeśli nie ogarniasz instalacji to sobie odpuść bo frameworka tym bardziej nie zrozumiesz.
2. Nie rozumiem po co instalować od razu FW na serwerze, nie możesz uruchomić tego na początku na swoim developerskim serwerze?
fiasko
Oh. przestańcie smile.gif Twardym trzeba być nie miękkim. Trochę ogarniam więc proszę o wyrozumiałość smile.gif

po wgraniu ). intl extension wyskoczył kolejny błąd ICU Upgrade your intl extension with a newer ICU version (4+).

Co to jest ICU version i jak przy jego pomocy mam uaktualnić intl extension ?
Crozin
Serio? Pytasz się co to znaczy ICU version?

Korzystanie z Symfony wymaga jednak jakiegoś myślenia, Ty natomiast nie radzisz sobie nawet z czytaniem komunikatów. Naprawdę za wcześnie dla Ciebie na zabawę w nim.
zephyr7
Ludzie, dajcie spokój, pomóżcie chłopakowi!

Nie znam symfony, więc Ci nie pomogę, ale spróbuj tego:

- poszukaj screen-castów na youtubie, wpisując: symfony installation, symfony basics, symfony tutorial, itp.
- przeszukaj ebooków do symfony, zwykle pact publishing fajnie opisuje instalacje
- spróbuj na ircu, czasami ludzie z nudów się odezwą
- wybierz się do księgarni naukowej i tam poszukaj
- jak nic nie pomoże, daj ogłoszenie, zawsze jakiś student się odezwie i pokaże

pamiętam, że kiedyś miałem problem z głupim ustawieniem ścieżki w konsoli.

To nie jest jakaś kosmiczna technologia, wystarczy raz zobaczyć, żeby potem samemu działać!
yankes
@fiasko: na początek polecam http://symfony.com/doc/current/quick_tour/index.html + może jakieś video tutoriale z youtube ;]

Do tego:

- http://symfony.com/doc/current/book/index.html
- http://www.php.net/manual/pl/

Jeżeli nie wiesz co to APC / jak instalować itp to na początek może bo pominąć w sf2:
/web/config.php linia: 53
  1. if (!(function_exists('apc_store') && ini_get('apc.enabled') && version_compare(phpversion('apc'), '3.0.17', '>='))) {
  2. //$majorProblems[] = 'Upgrade your <strong>APC</strong> extension (3.0.17+)';
  3. }

nie jest to dobre rozwiązanie dlatego czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj smile.gif
fiasko
Już sobie poradziłem. Musiałem skonfigurować serwer zanim ten framework udało się odpalić. Gównie to był problem. Zero informacji w dokumentacji frameworka o wymaganiach.
destroyerr
Przecież są informacje w dokumentacji na temat wymagań.
adibak20
Hej,

Ja mam kłopoty z zainstalowaniem PHP accelerator.

Korzystam z PHP 5.3.8, czy ktoś miał taki problem questionmark.gif
bikerszymek
Jakbyś napisał coś więcej (np jaki system operacyjny, jaki dokładnie akcelerator) to łatwiej byłoby nam Tobie pomoc.
adibak20
Spoko, sorki...

Wiec tak.
- Windows 7
- Apach 2.2.20
- PHP 5.3.8

Na stronie konfiguracji SF2 jest:

Install and enable a PHP accelerator like APC (highly recommended).

Ale tak nie jestem pewny ale sprawdzałem na innym kompie gdzie jest PHP 5.3.5 (XAMPP) i tam bez problemu dodaje apc.dll i działa...
Czy możliwe jest aby nie była dostępna dll'ka do wersji 5.3.8 ?
bikerszymek
Ja się na WIN nie znam więc nie będę się nawet silił na jakieś rozwiązania. Powiedz mi jedynie czy próbowałeś z innymi np xCache albo eAccelerator? Po drugie to nie jest warunek konieczny do tego abyś odpalił SF2 na maszynie developerskiej, jest to jedynie wysoce zalecane.
adibak20
Próbowałem eAccelerator'em nic nie dało... zaraz xCache spróbuje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.