Mam do rozwiązania następujący problem. Potrzebuję utworzyć 5 tablic które zawierały by nazwy plików. Problem jest następujący:
- kolejność w tablicach musi być różna
- nie może dojść do sytuacji w której pod tym samym indeksem w różnych tablicach jest ta sama wartość, tzn. jeżeli tablica[1] zawiera 'plik1' to żadna z pozostałych tablic pod indeksem 1 nie może zawierać 'plik1', ale oczywiście 'plik1' może (a nawet musi) być w innym miejscu. Niewiem jak to jaśniej opisac

Rozwiązanie które zastosowałem na chwilę obecną:
$thumbs = $gallery ->get_thumbs_list(); $random_1 = $random_2 = $random_3 = $random_4 = $random_5 = $thumbs; if ($thumbs_count >= 5) { $repeat = true; while ($repeat) { $row_is_ok=true; for ($i=0; $i < $thumbs_count; $i++) { if ( ($random_1[$i] == $random_2[$i]) || ($random_1[$i] == $random_3[$i]) || ($random_1[$i] == $random_4[$i]) || ($random_1[$i] == $random_5[$i]) || ($random_2[$i] == $random_3[$i]) || ($random_2[$i] == $random_4[$i]) || ($random_2[$i] == $random_5[$i]) || ($random_3[$i] == $random_4[$i]) || ($random_3[$i] == $random_5[$i]) || ($random_4[$i] == $random_5[$i])) $row_is_ok=false; } if ($row_is_ok) $repeat=false; else $repeat=true; }
Może da się prościej/lepiej? I nie chodzi mi tu o zrobienie tego bardziej uniwersalnie, tzn dla różnej ilości tablic. Ma być konkretnie dla 5