Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ujex
Piszę bo skończyły mi się pomysły:(
Do wyszukiwarki na mojej stronie prowadzą skądś (nie wiem skąd) dziwne linki. Zamiast polskich znaków są jakieś krzaczki.
Zrobiłem tablicę w php żeby je zmieniać na polskie odpowiedniki:
  1. $_search = Array ("ďż˝","Ć","Ĺš","Ĺź","Ăł","Ĺ‚","ś","ć","Ä™","Ĺş","Ĺ›","Ä…","Ăł","ĹĽ","Ĺ‚","Ĺş","Ĺ›","Ĺ„","ł","Ä„","ł","Ĺť","Ĺƒ","Ă“","Ä‚ł");
  2. $_replace = Array ("ó", "ć", "ś", "ż", "ó", "ł", "ś","ć", "ę", "ź", "ś", "ą", "ó", "ż", "ł", "ź", "ś", "ń", "ł","ą", "ł", "ż", "ń", "ó", "ó");

Jednak jak już widać w tych tablicach jednemu polskiemu znakowi odpowiada kilka krzaków. Nie jest to chyba rozsądne rozwiązanie, żeby ciągle dopisywać nowe jak się pojawią tym bardziej że znalazłem takich niedziałających linków już kilka tysięcy.
Pojawiają się jeszcze bardziej dziwne, np:
Kod
http://example.com/szukaj/zajĹĂŻÂżÃ‚Ë+cie+w+ciÄĂŻÂżÃ‚Ë+ĹźÃ„ĂŻÂżÃ‚Ë++na+urlopie+bezpĹĂŻÂżÃ‚Ë+atnym/

Dodam, że te linki pochodzą z internetu gdzieś musiały się zaindeksować niestety nie potrafię tego zlokalizować. Najczęściej wywoływane są przez googlebot i Yahoobot.
Jest jakiś sposób na przekonwertowanie tego na polskie znaki.
uirapuru
jakie masz kodowanie na stronie/serwerze/bazie ? odpytania sa raczej w utf8 (strzelam, ale pewnie tak)
ujex
Cała strona jest w utf-8
Baza tak samo:
  1. SET NAMES utf8
uirapuru
może formularz przesyła do serwera w innym kodowaniu? nie jesteś w stanie pewnie odtworzyć sam problemu, spróbuj rozpoznać kodowanie i zalogować razem z frazą na serwerze. ja bym tak próbował, bo nic mi innego nie przychodzi do głowy. smile.gif
ujex
No właśnie próbowałem tak, przez miesiąc próbowałem wyłapać te krzaki z tablicy.
Sprawdzałem frazy wpisane w formularz i osobno linki prowadzące do wyszukiwarki.
Krzaki były tylko w linkach nie zdarzył się ani jeden po wpisaniu w formularz, stąd mój wniosek że są one gdzieś w internecie i linkują do strony.
uirapuru
raczej obstawiałbym, że boty przeszukują Twoją strone na wypadek popularnych fraz poprzez formularz wyszukiwania, ale tu musiałby wypowiedzieć się jakiś specjalista. loguj headery wywołań, może to cos z ustawieniami serwera. nie wypowiadam się, bo nie znam się smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.