Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaprojektowanie Tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
wojtek19115
Witajcie mam pytanie dot mojego projektu.
Chciałbym zrobić mały portal zapraszanie znajomych, galerie itp...

Jak najlepiej zapisywać id znajomych, id zaproszonych, id zaproszeń
Myślę nad tym aby dla każdego usera zrobić 3 pola TEXT i w nich oddzielać przecinkami ID użytkowników, a następnie w danym pliku pobrać dane i podzielić dzięki funkcji explode();

Nie żebym sie spodziewał kilku tyś użytkowników po prostu robie to tak dla treningu umiejętności biggrin.gif

Czy jest jakiś inny sposób na te 3 pola, jeśli tak to proszę o wypowiedź wink.gif
Ilware
zrób osobne tabele na to, nie łącz tego w ten sposób, bo będzie to powoli chodzić.Operacje wyszukiwania są dużo szybsze na tabeli niż przeszukiwanie czegokolwiek na php, poza tym mając to w tabeli masz dużo więcej możliwości operacji na tych danych.I staraj się robić id jako pola int ( możliwie nie numerowane kolejnymi liczbami ), z nałożonymi indexami, przyśpieszy to dodatkowo wszystkie operacje.
wojtek19115
Ale np 40 osób ma po 25 znajomych to wtedy w tabeli jest 1000 rekordów.
Myślę że mógłbym przeboleć te 0,2s na PHP
Ilware
1000 rekordów z liczbami to jest nic.... jak będziesz miał 500 tys to można wtedy się zastanawiać
kulak
Nawet 500 tys. wpisów jest niczym, jeśli baza jest dobrze zaprojektowana. Mam tabelę w której aktualnie jest 13 milionów wpisów i wszystko chodzi gładko, bo ważne pola są indeksowane.
Podstawowa zasada modelu relacyjnego baz danych brzmi: jedna kolumna, jedna wartość. Dlatego identyfikatory należy rozdzielić na trzy (w tym przypadku) osobne pola - dzięki temu w prosty sposób będziesz mógł operować na danych, a po to właśnie baza jest smile.gif
phpion
Przenoszę do "Bazy danych".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.