Mam problem z warunkiem podczas walidacji formularza.
Mój kod:
$query_ask = 'SELECT `Dzial_ID`, `Tytul` FROM `Dzial` WHERE `Tytul` = "' . $_POST['tytul'] . '";'; if($_GET['ID'] != $query_ask_row['Dzial_ID']) { $error = true; $error_name = 'Nie można zmienić nazwy działu. Dział o podanym tytule już istnieje w bazie danych i jest inny niż dział, który edytujesz. '; }
I sprawdzam warunek błędu:
if($error!=true) { // Tu właściwy kod do wykonania w przypadku braku błędu } else { echo '<div class="edit_content"> Błąd. ' . $error_name . ' ' . ' <a href="index.php?dzial=panel&link=edit_user&ID='. $_GET['ID'] .'" class="blank_link">Powrót do edycji danych.</a> </div>'; }
W ten sposób sprawdzam, czy ktoś nie chce zmienić nazwy działu na inny już istniejący w bazie (ale nie ten, który edytuję).
I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie fakt, że poprzez zapytanie, które wykonuję, nie można dodać nazwy działu, której nie ma w bazie danych.
Jak przerobić to zapytanie, aby można było zmienić nazwę działu na inną (nieistniejącą w bazie danych) i jednocześnie uniemożliwić zmianę nazwy na już istniejącą w bazie danych (ale inną niż tą, którą edytuję). Oczywiście ponadto musiałaby pozostać możliwość braku zmiany nazwy.
Trochę to zawile napisałem. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.
Z góry dzięki za pomoc.