Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Wyciąganie jednego słowa z mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczalpi
Witam
Mam pytanie.
Mam bazę słów. Chcę z niej wyciągnąć tylko jedno słowo, aby zrobić powiedzmy "tagi". Jakiej powinienem użyć funkcji, aby była możliwość wyciągnięcia ?
Wiem,że strtolower wyciąga ciąg znaków, a nie wiem jak moge pojedyńcze słowo.
Pozdrawiam
phpion
Pojedyncze słowo z czego? Na jakiej zasadzie miałoby być wybrane? Podaj więcej szczegółów.

PS: strtolower nie wyciąga ciągu znaków...
mch.frnc
Cytat(szczalpi @ 6.09.2011, 09:49:11 ) *
Witam
Jakiej powinienem użyć funkcji, aby była możliwość wyciągnięcia ?

mysql_query() ? smile.gif

Cytat(szczalpi @ 6.09.2011, 09:49:11 ) *
Wiem,że strtolower wyciąga ciąg znaków, a nie wiem jak moge pojedyńcze słowo.

czy aby na pewno chodzi Ci o strtolower? http://php.net/manual/en/function.strtolower.php przeczytaj na czym polega.

IMHO powinieneś dokładniej opisać swój problem bo ciężko zrozumieć co miałeś na myśli (albo jest jeszcze za wcześnie, bym ja to zrozumiał wink.gif )

szczalpi
Pojedynczo slowo wyciagane z bazy danych
Np. "Php jest dobre".
żeby kazde slowo wyswietlalo sie jako TAG.

Chodzi substr a nie jak wyzej pisalem.
Tylko chcialbym zastapic tak substr, aby nie pobierac ciagu znakow, tylko jedno slowo, wyraz.
mch.frnc
Pobierasz wynik z bazy, używasz explode() i masz tablicę z tagami (tak w telegraficznym skrócie)
szczalpi
Ale w jaki sposob polaczyc ja z mysql smile.gif
Vhaeraun
1. Pobierz tekst, z którego chcesz zrobić tagi z bazy danych, zapisz go do zmiennej tekst.
2.
  1. $tagi = explode(" ", $tekst);

3. echo $tagi[0] zwróci pierwszy wyraz, echo $tagi[1] zwróci drugi wyraz itp.

Pobierania z bazy danych chyba nie trzeba już tłumaczyć ?
szczalpi
Właśnie mam tak zrobione. Niestety zwraca mi wszystkie słowa jakie znajdują się w tym rekordzie.
mch.frnc
skoro masz już jakiś kod, to pokaż go tutaj, będzie łatwiej (szczególnie pokaż w jakiej formie masz dane pobrane z bazy).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.