Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Operacje na plikach czy MYSQL ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
webmaestro
Witajcie, przy 10 tys osob online co bedzie bardziej obciazalo serwer
Zapis sesji i sprawdzanie w MYSQL (2 zapytania na 1 osobe)
Czy zapis sesji i sprawdzanie fopen, fred, fclose w oparciu o pliki tekstowe?
Pozdrawiam
Potter125
Baza.
webmaestro
A jezeli 1 plik bedzie dla kazdej osoby to tez mniej zasobow serwera pobranie z bazy bedzie zjadalo ?
modern-web
A pomyśl sobie jakie to będzie obciążenie dla serwera gdy zmuszony będzie odczytać 10 tys. plików tekstowych w ciągu dajmy na to 5 sekund (zakładajmy, że taka sytuacja może zaistnieć) - jeżeli na oko nie dostrzegasz tego co ja to możesz zrobić proste doświadczenie: spróbuj uruchomić 5 tys. (dałem mniej bo jak wiadomo stacjonarne PC nie sa aż tak wydajne jak profesjonalne serwery) plików tekstowych w tak krótkim czasie...
Jeżeli masz możliwość to operuj na bazach danych - MySQL / PostgreSQL - zwłaszcza przy bardzo dużej ilości informacji. Pliki tekstowe są ok, ale do pewnej granicy - do małych projektów, które nie wymagają optymalizacji i tak czy inaczej nie wykorzystają zbyt wielu zasobów => nie spowolnią pracy platformy.
Zwróć uwagę, że baza danych tworzy sobie tzw. index, a więc znacznie szybciej znajdzie dane w określonej tabeli. Dla porównania plik tekstowy musiałby być odczytany od A do Z by wreszcie odnaleźć szukaną informację.

Podsumowując, baza, baza i jeszcze raz baza. Nie wiem jaki byłby to problem gdyż w dzisiejszych czasach bazy danych posiadają nawet najtańsze (a nawet darmowe) serwery.
Pozdrawiam! smile.gif
Fifi209
Oczywiście, że baza. Poza tym o cache słyszał? A 10 tyś online to bardzo mało nawet na bardzo tanie hostingi.
webmaestro
Cytat(Fifi209 @ 17.09.2011, 21:45:58 ) *
Oczywiście, że baza. Poza tym o cache słyszał? A 10 tyś online to bardzo mało nawet na bardzo tanie hostingi.

20 tys zapytan wciagu 1 sekundy to duzo biggrin.gif
Mnie z hostingu wyrzucili bo skrypt generowal za duzo zapytan do bazy danych.
A gdzies czytalem ze odczyt z pliku jest szybszy niz z b.danych ale nie wiedzialem jak to jest z zuzyciem zasobow serwera.
Fifi209
Trzeba było używać cache, zamiast walić 20k zapytań. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.