IceManSpy
26.09.2011, 00:12:32
Witam
Chciałbym się was zapytać w jaki sposób tworzycie moduły swoich aplikacji? Na zasadzie strona ogólna, dla zarejestrowanych, do administracji, czy moduł do zarządzania użytkownikami, wpisami, moduł sklepu, moduł newslettera itd?
zend
27.09.2011, 22:16:44
klik - to o czym napisałem sam stosuje w chwili obecnej z powodzeniem, jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem i wysłucham innych propozycji odnośnie projektowania modularnych aplikacji
IceManSpy
30.01.2012, 19:50:28
Chciałbym trochę odświeżyć temat. Będę pisał teraz prawdopodobnie większą aplikację i chciałbym się zapytać który styl modułowości będzie lepszy:
1. Strona default (a w nim kontrolery odpowiedzialne za rejestrację userów, wyświetlanie różnych danych, wysyłka np prywatnych wiadomości) i panel admina
2. Każdy moduł odpowiada za co innego, czyli np moduł user odpowiada za rejestrację, logowanie itd ; moduł wiadomości odpowiada za wysyłkę wiadomości, wyświetlanie skrzynek itd.
Na ten moment wybrał bym chyba 2. opcję, ze względu na możliwe wykorzystanie modułów w innych projektach. Jakie są wasze opinie na ten temat?
Damiankossek
30.01.2012, 21:50:00
Ja jestem na etapie pisania dosyć większej aplikacji na Zendzie i obrałem drogę numer 2
Z tym że napisałem biblioteke do Zenda (odwzorowanie systemu bloków z Magento) do obsługi bloków i to dosyć sporo uelastycznia aplikację

Każdy moduł ma swoje bloki, helpery, controllery i moduły i odpowiada za co innego. Staram się tak pisać żeby było jak najmniej zależności. W Defaultowym module daje bardziej ogólnikowe bloki z których będą mogły korzystać inne moduły.
W każdym bądz razie wybrałem scieżke numer dwa
kaem
30.01.2012, 22:44:13
Też wybrałbym 2. Taki sposób bardziej wyraziście i naturalnie odzwierciedla podział poszczególnych obszarów aplikacji. Natomiast ja traktuje frontend i backend jako dwie różne aplikacje, oczywiście nie do końca, bo czasami korzystają one z tych samych klas/bibliotek/helperów itp.
ActivePlayer
30.01.2012, 22:50:39
panowie... nie wiem jak wielkie piszecie aplikacje, ale idąc Waszym tokiem rozumowania nie wyobrażam sobie jak dzielicie kod. u mnie default to strona www, a moduł admin/cms/backend - jak zwał tak zwał to panel admia. mam jeszcze moduł utils i w nim trzymam uniwersalne akcje (miniaturki, crony etc).
w praktyce:
- users
-- login
-- logout
-- profile
-- register
-- ...
nie wiem jak wielka miała by być to aplikacja żeby ten podział stał się zbyt wąski.
skowron-line
30.01.2012, 22:51:30
Ja mam u siebie podział
-controller
-- back
-- front
-model
-- back
-- front
(klasy wspólne)
Jeśli chodzi o helpery nie stosuje takiego podziału.
Damiankossek
30.01.2012, 23:37:22
Kwestia tego komu jak wygodniej ... Ja ponad jakoś 8 miesięcy programowałem moduły do Magento i bardzo spodobał mi się ten sposób pisania. Wole mieć każdy moduł od czego innego. U mnie to wygląda tak:
- modules
-- admin
-- news
--- controllers (tutaj frontendowe controllery)
---- adminhtml (tutaj trzymam administracyjne controllery dla modułu)
-- users
--- controllers
---- adminhtml
Gdzie moduł admin jest takim jakby `zbieraczem` informacji z różnych modułów i na tej podstawie generuje mi się cały backend

Kto programował coś dla Magento pewnie wie o co chodzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.