Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bez praw autorskich
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tho
Tworzę muzykę i chciałbym publikować swoje dzieła, ale właśnie, szczególnie pasjonuje się remixowaniem, no i właśnie, chciałbym by to było jak najbardziej MOJE, włożę w to dużo pracy - więc zmienię prawie w całości.

Chodzi mi o coś w rodzaju samplowania, tylko trochę dłuższych fragmentów i po kilka "zajawek" (przerobionych fragmentów) utworów w jednym mixie, chciałbym również tworzyć do tego jako takie teledyski, ze znalezionych w internecie materiałów.

Gdzie jest ta granica, które zdjęcia, "muzuczki" fragmenty filmowe można wykorzystać w swojej twórczości? Kiedyś czytałem że jest jakaś licencja zgodnie z którą autorzy udostępniają innym twórcą materiały za darmo do tworzenia.

Druga sprawa: Czego youtube nie toleruje w filmach u swoich partnerów? Czy tylko zgłoszenie przez użytkownika może spowodować usunięcie mojego filmu, czy może być tak że moderator usunie z powodów praw autorskich? Czy można być partnerem youtube bez posiadania konta adworks?

?
Vertical
Cytat
Gdzie jest ta granica, które zdjęcia, "muzuczki" fragmenty filmowe można wykorzystać w swojej twórczości?

Mówi o tym ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - warto przeczytać. Nie jest długa, a znając ją całą zmniejsza się szanse na pomyłkę.
Link tutaj: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940240083 - nie wiem, czy ta wersja jest nadal aktualna (94 rok).
Cytat
Kiedyś czytałem że jest jakaś licencja zgodnie z którą autorzy udostępniają innym twórcą materiały za darmo do tworzenia.

1. "Twórcom"
2. Pewnie chodzi o Creative Commons. Więcej informacji tutaj: http://creativecommons.pl/

--EDIT--
1. Podana ustawa działa tylko w Polsce. Przeczytanie jej daje jednak ogląd na sytuację, bo prawo autorskie z reguły nie różni się tak bardzo w innych krajach (łącznie ze Stanami po latach 80.).
2. Creative Commons jest zunifikowane na cały świat.
Korab
Tak swoją drogą, oglądałem kiedyś film "Kultura remixu" - tak a propos tematu. Polecam również obejrzeć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.