Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Profil użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TimeMaster
Witam. Kolejne pytanie z mojej strony smile.gif
Staram się zrobić mały portal... Logowanie i rejestrację (MySQL) mam zrobioną, sprawdzanie czy user jest zalogowany itd. także, jednak naszła mnie ochota na zrobienie panelu użytkownika.
Szukałem w google jednak dopiero się uczę i nie zabardzo wiem jak się do tego zabrać.

Znalazłem sposób by zmienną "id" z bazy wprowadzić wraz z adresem strony. Chciałbym, aby podczas rejestracji nowego użytkownika automatem tworzyła się podstrona z jego profilem na której, wyświetlą się imię, nazwisko, gg, ranga (wcześniej podane przy rejestracji i zapisane w bazie). I jak zrobić żeby nie musieć ręcznie dodawać odnośników do każdej nazwy użytkownika?

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś skrypcik bądź inny sposób.

Pozdrawiam
sadistic_son
No jak to? Pobierasz z bazy dane zalogowanego usera:
  1. $loggeduser=$_SESSION['nazwasesji']; //zakladam ze w sesji przechowujesz id zalogowanego usera
  2. $sql=mysql_query("SELECT imie, nazwisko, login FROM users WHERE id=$loggeduser");
  3. while($row=mysql_fetch_array($sql,MYSQL_ASSOC)){
  4. echo "imie:$row[imie] , nazwisko=$row[nazwisko] , Dowolny link z loginem: <a href=\"strona.php\">$row[login]</a>";
  5. }
Ot cała filozofia. Aż za proste się wydaje Twoje pytanie, chyba źle zrozumiałem, co?
Kamil Pietrzak
podczas rejestracji nie tworzy sie strona dla uzytkownika, tylko strona jest jedna dla wszystkich uzytkownikow, ale wyswietla ona rozne informacje - zaleznie od tego o ktorego uzytkownika chodzi
wiec trzeba jakos ta strone poiformowac o tym o ktorego uzytkownika chodzi - np. przez adres: profil.php?id_uzytkownika=TUTAJ_ID_UZYTKOWNIKA

nastepnie strona pobiera to z adresu
  1. $id_uzytkownika = $_GET['id_uzytkownika']

nastepnei strona pobiera informacje o tym uzytkowniku z bazy
  1. $query = mysql_query("SELECT * FROM `uzytkownicy` WHERE `id`=$id_uzytkownika");
  2. $uzytkownik =mysql_fetch_assoc($query);

nastepnie strona wyswietla te informacje
  1.  
  2. nazwa uzytkownika: <? echo $uzytkownik['nazwa']; ?><br>
  3. prawdziwe imie: <?=$uzytkownik['imie']?>
  4.  

itd.

podsumowujac
1. informacje o userze masz w bazie
2. kazdy uzytkownik ma swoje id
3. strona profil.php wyswietla informacje o uzytkowniku, ktorego id jest podane w adresie

do tego musisz sie zabezpieczyc przed sql injection - znajdziesz w google
TimeMaster
Nie zrozumielismy sie smile.gif
Chodzi mi o to, by uzytkownik 'A' mogl zobaczyc profil uzytkownika 'B' i odwrotnie... Chyba że powyższe instrukcje udostępniają taką opcje... Jeżeli tak to jak? biggrin.gif
drozdii07
W czym masz jeszcze problem ? dla wywolania np. profil.php?id=1 zawsze pokaze się profil użytkownika A. Zmienisz id i masz innego użytkownika smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.