Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Cookie oraz if
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Eleeist
Hej,

Cookies musi być ustalone na samym początku pliku. Jednak ja jego wartość chcę ustalić za pomocą zmiennej, która zyska wartość w jednym z if() w pliku. I niestety coś takiego nie działa:

1. <?php
  2. setcookie('userCookie',$test);
  3.  
  4. if (costam) {
  5.  
  6. $test = "test";
  7.  
  8. }
  9. ?>
  10.  

Cooki nic nie zwraca (przy testach z podawaniem danych do cookie bezpośrednio, bez zmiennej, wszystko działało).
Swirek
nie działa bo zapis do pliku cookie wykonuje się najpierw a później odczytuje zmienną.
musisz najpierw zadeklarować zmienną i nadać jej wartość a później zapisać ciasteczka
Eleeist
Tak, ale przecież cooki musi być zdeklarowane na samym początku pliku... Przynajmniej tak mi się wydaje smile.gif.
nospor
Źle ci się wydaje. ciacho możesz ustawiać w dowolnym momencie na stronie, pod warunkiem, że wcześniej nie wysłałeś nic do strony.
Przy porządnie napisanej aplikacji nigdy nie ma z tym problemu - najpierw logika, a dopiero potem wyświetlanie.
crocodillo
Jeśli nie chcesz się bardzo męczyć przerabiając kod, to poczytaj o takich funkcjach jak ob_start(), ob_flush() lub ob_end_flush(). Generalnie to tak jak napisał nospor, ciasteczka muszą być ustawione przed wysłaniem zawartości strony (nawet jednej spacji)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.