Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTML5/CSS3 a kompatybilność co wy na to?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Sephirus
Witam.

Prosta sprawa - wszyscy znamy od lat problem kompatybilności przeglądarek - temat stary jak świat - od jakiegoś czasu mamy jednak html5/css3 i coraz mocniej zastanawiam się nad rozpoczęciem "masowego" używania tych "nowinek".

Pytanie dla tych, którzy mają z tym doświadczenie: Opłaca się na maksa inwestować w HTML5/CSS3? Jak z zachowywaniem kompatybilności? Jakie są wasze spostrzeżenia?

wink.gif
rzymek01
Patrząc po statystykach co raz więcej osób używa nowszych przeglądarek i je regularnie aktualizuje,
co sprawia, że obecnie opłaca się już pisać strony wykorzystując HTML5 i CSS3, jednak z pewnym umiarem,
istnieje taka strona, której adresu niestety nie pamiętam, na której była lista zaimplementowanych znaczników w poszczególnych przeglądarkach.
Wynikało z niej, że żadna przeglądarka nie jest w 100% zgodna z HTML5 i CSS3,
ponado istnieje cały czas spory odstetek użytkowników korzystających ze starszych przeglądarek, których nie wolno pomijać,

podsumowując, można i trzeba wprowadzać zmiany, jednak wciąż trzeba zachowywać pewną kompatibilność wstecz,
zresztą zanalizuj profil użytkowników na Twojej/klienta stronie,
jeśli 99,9% odwiedzających korzysta z przeglądarek, które implementują już większość HTML5 i CSS3, to korzystaj bez obaw,
jesli jednak 50% przeglądarek stanowi IE6, to niestety... haha.gif
Korab
Ponadto masz narzędzia typu Modernizr.js, który zapewnia wsteczną kompatybilność.
@rzymek: czy to to: http://caniuse.com/?
Sephirus
Ok dzięki za pomoc, ale powiem tak ;P

Dopiero nie dawno przestałem bawić się w 100%-ową kompatybilność z IE6 na przykład ale pamiętam ile się trzeba było namęczyć (bez dodatków z netu takich jak jQuery itp) żeby to wszystko wyglądało i działało sprawnie wszędzie - zastanawiam się czy znowu się nie wrzucę na podobna zabawę ;P

A i dodatkowo czy ktoś wie jak to się ma z urządzeniami mobilnymi (nie ma co się oszukiwać - coraz więcej ludzi z tego korzysta) i przeglądarkami dostępnymi na nie - są różne systemy windows, symbian, adnroid, ios i tak dalej - czy to sobie poradzi z czymś takim? - Do tej pory starałem się wykrywać takie urządzenia i dopasowywać widok strony do ich możliwości - czy HTML5 coś zmienia w tym temacie?
Korab
Na pewno iPhony to obsługują, bo Apple sobie założył, że to konkurencja dla Flasha ma być, i bardzo promuje ten format standard. Widziałem też, że BlackBerry cośtam ma zaimplementowanego. Windows - aż się boję pomyśleć biggrin.gif
rzymek01
@Korab,
akurat nie ta strona (tzn. pamiętam inny design), ale ogólnie o to chodzi tongue.gif
viking
Masz media queries. Generalnie po co zaprzątać sobie głowę starszymi przeglądarkami i drobnymi różnicami? IE10 tak na dobrą sprawę jest pierwszą w miarę normalną, takie rzeczy jak cienie czy gradienty da radę zrobić we wszystkich nowszych. Opera 12 sporo nowinek wporwadza.
james8
Witajcie!

Nie zauważyłem tematu i założyłem podobny:

Temat: Jaki standard html wybrac

Dupa ze mnie tongue.gif ale cóż już po fakcie. Też zastanawiam się nad przejściem an ten standard, co do starszych przeglądarek to bym je olał, można co najwyżej napisać skrypt sprawdzający typ przeglądarki użytkownika, jeśli jest to jakiś stary lump typu IE6 zachęcić użytkownika do zmany np do Opery, lub Chroma.

Z jakiego źródła uczycie się html5, wystarczy:

http://www.w3.org/TR/html5/

Czy z czegoś jeszcze?
adolek17
Może to:
http://www.w3schools.com/html5
http://www.w3schools.com/css3
wewior
Chciałem trochę odgrzebać temat i podpytać osoby które już mają do czynienia i stosują html5 w swoich projektach.
1. Jaki doctype stosujecie? Załóżmy że przechodzę z xhtml na html5, czy mogę dodać jakiś nowy znacznik z html5 i cos do doctype, czy muszę poczynić większe zmiany. Może wtedy wystarczy samo <!DOCTYPE html>
2. Standardy/walidacja - z tego co widzę to validator w3c jeszcze informuje że walidacja html5 jest w trakcie rozwoju, no i słusznie ale pytanie jak na to reagują klienci (z tych "zgodnych" :-) ), czy nie macie problemów że chcą xhtmla?
3. Html5 wprowadza sporo ułatwień np w sklepie internetowym:
  1. <input type="number" name="quantity" min="1" max="1000" />

Podobnie type="date", placeholder="... itp
Super, ale pytanie czy warto się w to bawić skoro nie działa jeszcze wszędzie i zabezpieczenia np w js i tak trzeba robić, a spora część klientów sobie nie skorzysta np z kalendarzyka jeśli ma niezgodną przeglądarkę.
Czy można traktować to "jeśli będzie Ci to działać to na plus a jeśli nie to Twoja strata"? :-)
vokiel
Czym więcej osób zacznie to stosować to tym szybciej zrobi się z tego prawdziwy standard, czyli będzie wspierany przez większość przeglądarek. Dzięki temu okres przejściowy będzie trwał krócej. Jak w każdym okresie przejściowym trzeba wspierać stare i nowe rozwiązania, przez to tworzy się nadmiarowość, wymagany jest większy nakład pracy.

Jeśli chodzi o wsparcie, to można skorzystać z bibliotek sprawdzających, czy dana przeglądarka wspiera wybrane właściwości i jeśli nie, to emulować je po stronie js.
erix
Cytat
Super, ale pytanie czy warto się w to bawić skoro nie działa jeszcze wszędzie i zabezpieczenia np w js i tak trzeba robić, a spora część klientów sobie nie skorzysta np z kalendarzyka jeśli ma niezgodną przeglądarkę.

Ja tam jeszcze na XHTML jadę. Za bardzo w dvpie przeglądarki mają HTML5, żeby na poważnie się tym interesować (zaznaczam, mam na myśli konkretnie HTML, a nie CSS).
wookieb
Większość przeglądarek obsługuje html5. Tylko nie IE, ale html5-shiv albo trick z createElement i wszystko będzie śmigać. Więc stosowanie nowych znaczników nie jest złe. Jeżeli chodzi o specjalne ficzery typu nowe elementy formularzy no to już trzeba się naklepać...
Shili
@up

Jeden prosty js dla IE i wszystko śmiga pięknie, że aż siadać.
Niewszędzie działa co prawda API, ale sam czysty HTML5 jest bardzo ładnie kompatybilny wstecznie (przy hacku z IE), a tak uprasza życie użytkownikom urządzeń mobilnych (z których ostatnio korzystam nader często), że przesiadłam się nie tylko na HTML5 doctype, ale i na nowe tagi i atrybuty.

A przy CSS3 jestem (w moich prywatnych projektach i paru nieprywatnych z bardziej świadomymi klientami) za zasadą

Cytat(Steven Benner)
The idea of graceful degradation is that you build your site for the worst environments and design it for the best.
Volume
Co do CSS3 to poza słaby wsparciem ze strony IE to można dopatrzyć się jeszcze jednej wady jeśli chodzi o szczegóły - np. gradienty, cienie boxow i tekstu różnią się od sie w różnych przeglądarkach. To niby tylko szczegóły ale jednak potrafią trochę zdenerwować, bo czasem to że coś fajnie wygląda zależy właśnie od szczegółu. Podobnie z animacjami właściwości transistion, też różnie się to spisuje... Jednak uważam, że ostatecznie przez to nie powinno się rezygnować z tych właściwości. Jak ktoś słusznie tu wspomniał im więcej osób będzie używać nowosci tym developerzy browserow beda mieli wieksza motywacje zeby lepiej wspierac CSS3 i HTML5.
wewior
Ogólnie jeśli chodzi o nowości to zauważyłem ze jeśli wspomnianych przeze mnie ułatwień nie obsługuje dana przeglądarka to jest po prostu normalne pole zamiast pola z przyciskami +/-.
Zauważyłem też że np wodpress korzysta już z html5 choć widać jeszcze stosuje haki:
  1. <!DOCTYPE html>
  2. <!--[if IE 6]>
  3. <html id="ie6" dir="ltr" lang="en-US">
  4. <![endif]-->
  5. <!--[if IE 7]>
  6. <html id="ie7" dir="ltr" lang="en-US">
  7. <![endif]-->
  8. <!--[if IE 8]>
  9. <html id="ie8" dir="ltr" lang="en-US">
  10. <![endif]-->
  11. <!--[if !(IE 6) | !(IE 7) | !(IE 8) ]><!-->
  12. <html dir="ltr" lang="en-US">
  13. <!--<![endif]-->

A pomijając jakieś sympatie czy antypatie to jest to jeden z większych systemów, więc chyba warto iść za przykładem.
erix
Cytat
Zauważyłem też że np wodpress korzysta już z html5 choć widać jeszcze stosuje haki:

Co to ma do HTML5? Tutaj masz tylko i wyłącznie gwarantowany sniffing wersji IE, żeby uniknąć niepotrzebnego dodawania np. Modernizra. Z HTML5 to nie ma nic wspólnego.

Cytat
A pomijając jakieś sympatie czy antypatie to jest to jeden z większych systemów, więc chyba warto iść za przykładem.

Czy jakość systemu oceniasz po jego wielkości? Nie słyszałeś, że potrafi nieźle zajeżdżać serwery?
wewior
Cytat(erix @ 29.12.2011, 12:41:59 ) *
Czy jakość systemu oceniasz po jego wielkości? Nie słyszałeś, że potrafi nieźle zajeżdżać serwery?

Dlatego pisałem że każdy ma jakieś za i przeciw, faktem jest że ma on chyba największy udział w rynku jeśli chodzi o cms'y dlatego, skoro tak dużo osób go używa to pewnie mają to przemyślane.
GreenGo
Ja również pracuje już na html5 stosując, jak już ktoś wyżej napisał, "graceful degradation" smile.gif
Co do strony testującej przeglądarki pod tym kontem to http://html5test.com/ jest fajna i są tam również podane wyniki dla wersji mobilnych smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.