Cytat
by_ikar: czy ja pytałem o sesje?
pytam: "jak zabezpieczyć ciastko"??
Gdybyś w tym samym poście nie wspomniał o tym:
Cytat
np. zapamiętuję po logowaniu PHPSESSID aby użytkownik nie musiał się ciągle logować
załóżmy, że się odwołam do tego ciastka i.....
To dalej ty tylko byś wiedział o co ci chodzi, chociaż wydaje mi się że sam nie rozumiesz tego o co pytasz
SID trzymany w cookie jest przecież umieszczany tam przez mechanizm sesji.. nie musi być przez nic parsowany, przecież mechanizm sesji szuka pliku sesji który ma dokładnie taką wartość ciasteczka a nie inną. Jeżeli ktoś sam zmieni tą wartość w ciasteczku, na co tylko będzie chciał, to wtedy nie znajdzie takiej sesji i nic poza tym. Oczywiście chodzi o wbudowany w php mechanizm, bo możesz ten mechanizm samemu sobie napisać i wtedy IMO tylko escapujesz te dane (lub nie, jeżeli używasz chociażby PDO) jeżeli twój mechanizm sesji jest przeniesiony do bazy danych.
Co innego się tyczy tego że możesz trzymać jakieś informacje w ciastku. Powiedzmy oddzielone jakimś znakiem, i są to jakieś zmienne, to wtedy tak, musisz to filtrować i sprawdzać, bo są to dane od użytkownika, a użytkownika traktuj jak potencjalnego włamywacza i wszystko filtruj.
Generalnie zadawaj te pytania jakoś poprawniej, bo póki co nie jestem pewien czy nadal wiem o co ci chodzi.