Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Schemat bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dublinka
Czesc,
Dopiero zaczynam z bazami i mam trywialne pytanie.
Interesuje mnie informacja jak zaprojektowac baze tzn jej strukture jesli chodzi o forum dyskusyjne.
Z plikami nie byloby problemu bo np. tworze plik gdzie pierwszym indeksem bedzie temat a kolejne sa odpowiedziami lub plik o nazwie 1.txt bedzie zawieral temat a kolejne pliki (w innym katalogu np 1 bedzie zawieral pliki ktore to kolejne nazwy beda odpowiednikami indeksow/odpowiedzi np 1.ttt, 2.ttt, 3.ttt itd...) Kolejny temat w pliku 2.txt (pozniej katalog 2 i pliki analogicznie 2.ttt, 3.ttt, 4.ttt)Pozniej pętla i wiadomo.

Jesli chodzi o bazy to wlasnie nie wiem jak to jest.
1.Czy kazdy temat to kolejna tabela a kazdy wiersz to odpowiedz questionmark.gif (wiersz zawieralby id, login,pass,odpowiedz,date itd..)
2. Czy jesli forum byloby podzielone na dzialy to czy dzialem jest tabela no i co dalej ? jak zagniezdzic tabele w tabeli(i wogole czy jest to mozliwe) bo jesli mam dział przykładowo KUCHNIA i w tym dziale będa tematy no i odpowiedzi to jaką to musi miec budowe questionmark.gif tabela->tabele z tematami->w kazdej tabeli wiersze?questionmark.gif?

I tutaj tez nie byloby problemu jesli chodzi o pliki bo kazdy dzial mialby jakies id z czego id byloby nazwa pliku z nazwa dzialu (to tylko przyklad) przekazywany np url-em i wtedy wiadomo co wybiera user ale jak to jest z bazami.

Jesli komusi sie chce wytlumaczyc laikowi to bardzo prosze o dokladne wytlumaczenie bo problem mam wlasnie z budowa strukturalna bazy/baz.
Chyba ze ja wogole zle mysle o tym.
Despero
Ściągnij sobie przykładowe forum np. phpBB, zainstaluj i popatrz jak wygląda struktura bazy danych smile.gif
dublinka
Cytat(Despero @ 28.10.2011, 06:52:56 ) *
Ściągnij sobie przykładowe forum np. phpBB, zainstaluj i popatrz jak wygląda struktura bazy danych smile.gif

Wiesz w taki sposob to wiekszosc postow tutaj mozna obejsc bo albo 'sciagnij sobie costam albo RTFM'.
Tylko po co forum w takim razie jest.

Licze na kogos kto wytlumaczy i to napisalem.Jesli nie masz zamiaru nie pisz niczego.
nospor
Tabela DZIAL
ID
NAZWA
KOLEJNOSC (kolejnosc wyświetlania)

Tabela TEMAT
ID
ID_DZIAL (id z tabeli dzial, po tym wiesz do jakiego dzialu nalezy temat)
TYTUL
DATA_UTWORZENIA
ID_USER (id uzytkownika, ktory utworzyl temat)

Tabela POST
ID
ID_TEMAT (id tematu do ktorego nalezy)
TRESC
DATA_UTWORZENIA
ID_USER

To tak po krótce. Mogą dojśc pola na liczbę postow w temacie, na ID ostatniego postu w temacie - służą one przyspieszeniu pobierania informacji.
Jest to prosty schemat prostego forum.
dublinka
Cytat(nospor @ 28.10.2011, 08:49:57 ) *
Tabela DZIAL
ID
NAZWA
KOLEJNOSC (kolejnosc wyświetlania)

Tabela TEMAT
ID
ID_DZIAL (id z tabeli dzial, po tym wiesz do jakiego dzialu nalezy temat)
TYTUL
DATA_UTWORZENIA
ID_USER (id uzytkownika, ktory utworzyl temat)

Tabela POST
ID
ID_TEMAT (id tematu do ktorego nalezy)
TRESC
DATA_UTWORZENIA
ID_USER

To tak po krótce. Mogą dojśc pola na liczbę postow w temacie, na ID ostatniego postu w temacie - służą one przyspieszeniu pobierania informacji.
Jest to prosty schemat prostego forum.

@Nospur, bardzo dziekuje za odpowiedz bo szukam i szukam.Ale.No wlasnie to ALE.
W Twoim przykladzie sa 3 tabele.Jak to ugrysć??tzn jak to sie ma do ustawienia w całość? Będzie przegięciem jak poprosze Cię o rozrysowanie (jakiś screen) jak to zrobic bo to musi miec jakąś spujność.
Jakbyś mogł to uprpscic w kodzie - byle co ale dla laika (baaaaaaaaaaardzo prosto:))).Zebym mogl zalapac bo widze 3 tabele i w kazdej kolejnej jest odwolanie do poprzedniej tylko ja nie jestem na tyle w temacie abym mogl zbudowac cos takiego.Mozna prosic i ni egniewaj sie jesli bede musial jeszcze raz poprosic o pomoc.Mierzi mnie to bo jesli chodzi o pliki to kurcze zrobie wszstko prawie ale glupi bylem ze nie zaczolem z bazami od poczatku a teraz glupie pytania zadaje.
phpion
Może zatem zacznij od prostszych rzeczy jak np. księga gości? Porywanie się od razu na forum nie jest chyba dobrym posunięciem wink.gif
croc
Temat, który Cię interesuje nazywa się "relacyjne bazy danych". Google duuuużo wie na ten temat.
miniol
Do łączenia takich relacji służy funkcja JOIN w sql'u. Reszta to już czysty php.
dublinka
Cytat(phpion @ 28.10.2011, 12:39:58 ) *
Może zatem zacznij od prostszych rzeczy jak np. księga gości? Porywanie się od razu na forum nie jest chyba dobrym posunięciem wink.gif

Zawsze sie porywalem na cos duzego.Uwierz mi. Nie wiem wlasnie tylko czy to duze czy male ale chyba tak skoro bralem sie za operacje na plikach bo to bardziej zlozone jest niz bazy tylko ze teraz mam zagwózdke. Bardzo podziekuje temu kto mi odpowie.Nie jestem leniem i nie patrze tylko w forum.Uwierzcie mi ale ciezko jest jesli nie zna sie podstawy czyli jak to wszystko przebiega.Tylko o to mi chodzi.
Despero
Cytat(dublinka @ 28.10.2011, 09:43:49 ) *
Wiesz w taki sposob to wiekszosc postow tutaj mozna obejsc bo albo 'sciagnij sobie costam albo RTFM'.
Tylko po co forum w takim razie jest.

Licze na kogos kto wytlumaczy i to napisalem.Jesli nie masz zamiaru nie pisz niczego.

Dałem Ci wędkę, ale Ty chcesz rybę. Spoko już nie będę nic pisał bo jak widać zresztą po twoich późniejszych postach nie masz pojęcia o realcyjnych bazach danych, a porywasz się na duży projekt bo jak twierdzisz tak lubisz. Zrób tak jak sugerował kolega powżyej zrób prostą księgę gości, a wówczas o wiele prościej będzie Ci zrozumieć zasadę funkcjonowania prostego forum.

Pzdr.
croc
Zgadzam się z kolegami. Porywanie się na głęboką wodę jest fajne, ale nie w tej dziedzinie. Nawet jak uda Ci się (jakimś cudem) zrobić to forum, to nic z tego nie wyniesiesz, bo nie znasz podstaw. No chyba że jesteś kujonem i chcesz się uczyć programować na pamięć (bo znam i takich), ale taką metodą daleko nie zajedziesz.
dublinka
Pytam sie o przyklad , przyklad tylko.
Nie powiedzialem ze to bedzie strikte forum ale ze na przykladzie takiego czegos bo w tym jest zawarte cos co mnie interesuje.
Dalej mozna ?
Czekam na odpowiedzi bo nic nie dostalem procz ksiegi gosci, sciagnij forum itd...
croc
Dostałeś już przykład powyżej, czego jeszcze nie wiesz?
dublinka
Cytat(croc @ 28.10.2011, 21:18:02 ) *
Dostałeś już przykład powyżej, czego jeszcze nie wiesz?

Przeczytaj ze zrozumieniem a pozniej ew. pisz

Cytat(Despero @ 28.10.2011, 13:57:56 ) *
Dałem Ci wędkę, ale Ty chcesz rybę. Spoko już nie będę nic pisał bo jak widać zresztą po twoich późniejszych postach nie masz pojęcia o realcyjnych bazach danych, a porywasz się na duży projekt bo jak twierdzisz tak lubisz. Zrób tak jak sugerował kolega powżyej zrób prostą księgę gości, a wówczas o wiele prościej będzie Ci zrozumieć zasadę funkcjonowania prostego forum.

Pzdr.

Racja, nie znam sie na bazach dlatego tu pisze w przedszkolu - to tak jak z dzieckiem za raczke i do przedszkola.
Znalazlem CHYBA rozwiazanie tzn pomoc.Jesli nie jest to to to prosze o poprawke.
link
croc
Niesamowite! Potrafisz używać google!
dublinka
Cytat(croc @ 29.10.2011, 12:37:12 ) *
Niesamowite! Potrafisz używać google!

Daruj sobie chlopczyku.Malutki jestes jak tek Twoj smoczek
oneeyedsmiley02.png
No kolego , przeciez odpowiadasz jak guru wiec dlaczego nie pomagasz koledze chocby tutaj.Temat wisi od wczoraj.No i szkoda ze zj** Ci sobote
Temat: PHPOperacje na plikach
Smoczki ida ponizej niz przedszkole biggrin.gif
Jakos nie widzialem Twojej odpowiedzi w temacie.
Glupio ? chyba tak biggrin.gif
Daiquiri
Dublinka, daruj sobie wycieczki osobiste. Każda kolejna = podniesienie poziomu ostrzeżeń.

Co do tematu: jeżeli chcesz się porywać "na głęboką wodę", to weź poprawkę na to, że musisz to zrobić sam. Pewne rzeczy ciężko jest po prostu "przeskoczyć". Zerknij w kurs, książkę - tam jest zawsze sporo przykładów - również tych większych. Nospor już Ci rozpisał przykład - nie wiem czego więcej oczekujesz. Musisz mieć jakieś podstawy (w postaci przeczytanego kursu chociażby), żeby iść dalej. Stwórz własny przykład i pytaj o konkrety (czy jest dobrze, czy można by lepiej, dlaczego akurat ten element nie działa itd.).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.