Dopiero zaczynam z bazami i mam trywialne pytanie.
Interesuje mnie informacja jak zaprojektowac baze tzn jej strukture jesli chodzi o forum dyskusyjne.
Z plikami nie byloby problemu bo np. tworze plik gdzie pierwszym indeksem bedzie temat a kolejne sa odpowiedziami lub plik o nazwie 1.txt bedzie zawieral temat a kolejne pliki (w innym katalogu np 1 bedzie zawieral pliki ktore to kolejne nazwy beda odpowiednikami indeksow/odpowiedzi np 1.ttt, 2.ttt, 3.ttt itd...) Kolejny temat w pliku 2.txt (pozniej katalog 2 i pliki analogicznie 2.ttt, 3.ttt, 4.ttt)Pozniej pętla i wiadomo.
Jesli chodzi o bazy to wlasnie nie wiem jak to jest.
1.Czy kazdy temat to kolejna tabela a kazdy wiersz to odpowiedz

2. Czy jesli forum byloby podzielone na dzialy to czy dzialem jest tabela no i co dalej ? jak zagniezdzic tabele w tabeli(i wogole czy jest to mozliwe) bo jesli mam dział przykładowo KUCHNIA i w tym dziale będa tematy no i odpowiedzi to jaką to musi miec budowe

I tutaj tez nie byloby problemu jesli chodzi o pliki bo kazdy dzial mialby jakies id z czego id byloby nazwa pliku z nazwa dzialu (to tylko przyklad) przekazywany np url-em i wtedy wiadomo co wybiera user ale jak to jest z bazami.
Jesli komusi sie chce wytlumaczyc laikowi to bardzo prosze o dokladne wytlumaczenie bo problem mam wlasnie z budowa strukturalna bazy/baz.
Chyba ze ja wogole zle mysle o tym.