Chciałbym zlecić pozycjonowanie strony www pozycjonerowi (dla mnie to obojętne czy to firma, czy freelancer). Ponieważ do tej pory nigdy jeszcze nie zlecałem pozycjonowanie pozycjonerowi, miałbym kilka pytań które mam nadzieję pomogą mi w rozmowie z nim:
1. Czy jeżeli pozycjoner już zacznie pozycjonować, to można nadal pozycjonować samemu? Chodzi o to, że jak mam jakiś problem, to często pytam o to na różnych forach internetowych i w stopce daję link do pozycjonowanej strony. I chodzi o to, czy to nie będzie jakoś kolidowało z działaniami tej firmy? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie bo i większa ilość linków, tym lepie, ale dobrze chyba zrobię, jeżeli zapytam pozycjonera, czy to mu nie będzie przeszkadzać?
2. Czy pozycjonerowi należy udostępnić kod źródłowy swojej strony? Bo o ile ja dobrze rozumiem, to optymalizacja strony pod kątem SEO to “oznacza działania prowadzone bezpośrednio na stronie internetowej (wpływające na jej budowę, treść i strukturę)” - wikipedia, więc stąd by wynikało, że należy udostępnić kod źródłow?. A może jeżeli chodzi o optymalizację strony, to pozycjoner tylko mówi co należy poprawić (np. zwiększyć ilość jakiegoś tam słowa kluczowego na stronie, czy dodać więcej nagłówków h2), a my już sami powinniśmy to sobie zrobić? No bo jeżeli kod źródłowy strony jest skomplikowany, to pozycjoner może po prostu tego nie dać rady zrobić (wiadomo jakie trudne jest czytanie cudzych kodów źródłowych).
3. Jak wycenić pozycjonowanie na dane słowo kluczowe? Jak rozumiem przy wycenie nie liczy się popularność słowa kluczowego tylko konkurencyjność? No bo jeżeli keyword jest konkurencyjny to pozycjoner musi się narobić (stąd wyższa cena) i vice vera - jeżeli jest mało konkurencyjny, to się dużo nie narobi (stąd niższa cena)?
4. Czy da się jakoś sprawdzić konkurencyjność keyworda? Np. Keyword External Tool pokazuje jaka jest konkurencyjność poszczególnych słów kluczowych, ale to są wiarygodne dane? Czy może jest jakieś lepsze do tego narzędzie?