Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zlecenie pozycjonowania
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
Kokko
Chciałbym zlecić pozycjonowanie strony www pozycjonerowi (dla mnie to obojętne czy to firma, czy freelancer). Ponieważ do tej pory nigdy jeszcze nie zlecałem pozycjonowanie pozycjonerowi, miałbym kilka pytań które mam nadzieję pomogą mi w rozmowie z nim:
1. Czy jeżeli pozycjoner już zacznie pozycjonować, to można nadal pozycjonować samemu? Chodzi o to, że jak mam jakiś problem, to często pytam o to na różnych forach internetowych i w stopce daję link do pozycjonowanej strony. I chodzi o to, czy to nie będzie jakoś kolidowało z działaniami tej firmy? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie bo i większa ilość linków, tym lepie, ale dobrze chyba zrobię, jeżeli zapytam pozycjonera, czy to mu nie będzie przeszkadzać?
2. Czy pozycjonerowi należy udostępnić kod źródłowy swojej strony? Bo o ile ja dobrze rozumiem, to optymalizacja strony pod kątem SEO to “oznacza działania prowadzone bezpośrednio na stronie internetowej (wpływające na jej budowę, treść i strukturę)” - wikipedia, więc stąd by wynikało, że należy udostępnić kod źródłow?. A może jeżeli chodzi o optymalizację strony, to pozycjoner tylko mówi co należy poprawić (np. zwiększyć ilość jakiegoś tam słowa kluczowego na stronie, czy dodać więcej nagłówków h2), a my już sami powinniśmy to sobie zrobić? No bo jeżeli kod źródłowy strony jest skomplikowany, to pozycjoner może po prostu tego nie dać rady zrobić (wiadomo jakie trudne jest czytanie cudzych kodów źródłowych).
3. Jak wycenić pozycjonowanie na dane słowo kluczowe? Jak rozumiem przy wycenie nie liczy się popularność słowa kluczowego tylko konkurencyjność? No bo jeżeli keyword jest konkurencyjny to pozycjoner musi się narobić (stąd wyższa cena) i vice vera - jeżeli jest mało konkurencyjny, to się dużo nie narobi (stąd niższa cena)?
4. Czy da się jakoś sprawdzić konkurencyjność keyworda? Np. Keyword External Tool pokazuje jaka jest konkurencyjność poszczególnych słów kluczowych, ale to są wiarygodne dane? Czy może jest jakieś lepsze do tego narzędzie?
ShadowD
Wiesz wszystko zależy do firmy lub osoby zajmującej się seo i typu działań jaki jej zlecisz, pozycjonowanie dla samego efektu, tylko czysta posty itd. - to tak ogólnie do wszystkich.

1. Nie wiem jak profesjonaliście, ale nie powinno to raczej przeszkadzać chyba, że Twoje dziania będą na jakąś sporą skalę i dość nieudolne, np. kilkanaście for, wszędzie jeden link z tym samym anchorem.
2. Tutaj zależy na co się omówisz, wszystko zależy od osoby, część poprawia sama, część powie co jest nie tak, a jeszcze kto inny nie wie o sensie takich zabiegów. :-) Osobiście zostałem poproszony o ftp, po podaniu dostałem listę co mam poprawić, opis (grupon) mówił, że się sami tym zajmują więc zacytowałem jego część i sami się tym zajęli - kod wyglądał po tej akcji jak kluski, trochę pododawali, ale o usunięciu zbędnych części już nikt nie pomyślał. To była moja próba "tym pro" pozycjonerskich firm z grupona - jak za cenę można olać i po prostu odpuścić sobie ich działania w sprawi poprawy kodu, a spamerskie linki się pojawiły więc jak za 200zł jest ok. haha.gif
3. Słowo/fraza - bardzo często mają cenniki w postaci "jeśli jest więcej niż x wyników dla Pana słowa to płaci Pan y", jednak jeśli za mało na tobie zarobi to doda sobie extra, i znów dochodzimy do słów "każdy liczy jak chce".
4. Sprawdzić ilość w googlu wyników na dane słowo, w narzędziach dla webmasterów coś próbować, jakieś kalkulatory, ale wszystko zapewne będzie liczyć właśnie na ilości wyników na podaną frazę.

Nie traktuj tych słów jak jakiejś wyspecjalizowanej rady, nie jestem "seowcem" ostatnio sporo siedziałem nad tym i to takie moje przemyślenia z 4 miesięcy. Jedno co wiem na pewno, co firma to obyczaj, co firma to cena, co firma to inna jakość, co klient to firma da inną cenę inną jakość, wiele zależy jak trafisz, a polecane firmy na forach są na pewno lepsze od firmy krzak, ale sporo zależy od tego co chcesz uzyskać, nie da się jednoznacznie ocenić w tej materii nic. To prawie tak jak zlecić fotografowi sesję czy grafikowi grafikę - spodoba się to ok, jeśli nie to postarają się poprawić, a jak nie to i tak powiedzą, że zrobili co mogli. :-)
Kokko
Dzięki za rady smile.gif
No ale wiesz, zawsze dobrze jest się z pozycjonerem umówić, że zapłacimy mu tylko za efekty. Czyli jeżeli na miesiąc powiedzmy 100 zł za jakąś frazę w top3, to faktycznie otrzyma 100 zł * (ilość dni w miesiącu w których fraza znajdowała się w top3 / ilość dni w miesiącu).
ShadowD
Jeśli pozycjoner na coś takiego pójdzie to będzie w moich oczach głupkiem, google ma swoje odpały gdzie strony znikają na 2-3 tygodnie bez śladu a następne powracają, moja strona ostatnio przykładem...

Nie korzystałem z profesjonalnych usług, ale wmawiano mi 100% zwrot kosztów jeśli po danym okresie (najczęściej roku) dane frazy nie będą w top 10, czyli jeśli fraza x nie będzie w top 10 oddają roczne koszta za jej pozycjonowanie, frazy były bardzo łatwe, małe zainteresowanie nimi było a ich koszt pozycjonowania otwierał się od 100zł/miesiąc za jedno słowo, przy założeniu że będę u nich pozycjonował około 20 na start. :-)
Kokko
Cytat(ShadowD @ 28.10.2011, 17:15:22 ) *
2. Tutaj zależy na co się omówisz, wszystko zależy od osoby, część poprawia sama, część powie co jest nie tak, a jeszcze kto inny nie wie o sensie takich zabiegów. :-)

Jak rozumiem, jeżeli samemu poprawiają to cena jest wyższa niż w przypadku, gdy tylko powiedzą co poprawić?
ShadowD
Cytat(Kokko @ 29.10.2011, 12:52:39 ) *
Jak rozumiem, jeżeli samemu poprawiają to cena jest wyższa niż w przypadku, gdy tylko powiedzą co poprawić?

Wiesz to też zależy, ale logika tak właśnie twierdzi, znajdź agencję jaka Cie interesuje i tam zapytaj, oni Ci na pewno przedstawią ofertę i to pewnie nie w jednym wariancie. :-)
harpcio
1. Należy pamiętać, iż link linkowi nie jest równy. Jeżeli chcesz podlinkowywać swój serwis, uzgodnij wszystko z pozycjonerem. Dwa razy miałem taki przypadek, że klient wykupił na allegro "mass linking" ;-) i poszło..
2. Wszystko zależy od uzgodnień między klient => pozycjoner. Ja jako pozycjoner mam 6 letnie doświadczenie programistyczne, więc prawdopodobnie wielu pozycjonerów również.
3. Każdy liczy jak chce, jednak faktycznie wpływ ma wiele czynników, najważniejsze to 1. budowa strony, 2. konkurencyjność, 3. "widzimisie" google'a
4. Z doświadczenia wiem, że jest to pic na wodę. Statystyki nabijają roboty sprawdzające pozycje. Jeżeli google chciałby te wyniki poprawić, udostępniłby API do sprawdzania pozycji (kiedyś udostępnił), no ale skoro nie chce, widać, że ma w tym interes, by statystyki były zawyżone.
adrenaline
Cześć,

Zawsze sprawdź ile wyników wyszukiwania jest na frazę, która Cię interesuje. Z doświadczenia wiem, żę frazy z wynikami wyszukiwania do 300 - 400 tyś można wypozycjonować do Top10 w 2 do 3 dni (pisząc to wieszam sam siebie na szubienicy znając złożonośc tematu i 'zagrywki' google) ale na 10 pozycjonowanych fraz 7 po 2 -3 dniach jest w Top10. Ostatnio pozycjonowane fastdeal.pl na frazę zakupy grupowe łódź (2 dni)

Pozycja często potrafi być chwilowa!
Trzeba pamiętać o 'google dance' potrafi wyprowadzić z równowagi!

Większość ofert pozycjonowania na serwisach zakupów grupowych ma ścisłe określone warunki (około 100 do 200 wyników wyszukiwania dla danej frazy i często na nazwę domeny) sam taka będę miał na dniach na jednym z serwisów. Taka usługa wykonana jest na 100% ponieważ wymagania nie są wygórowane. Jeśli warunki nie są określone to oferta jest fałszywa i zdecydowanie nie do zrealizowania. Pozycjonowanie w każdej formie (automatem lub ręcznie) zajmuje dużo czasu!

Jeśli chodzi o optymalizację to zależy co masz na myśli, poprawa meta tagów jest prosta i zazwyczaj pozycjoner może zrobić to sam, nie wymaga to wgryzanie się w kod (zazwyczaj:))
Każdy pozycjoner wie, że optymalizacja powinna brać pod uwagę cały serwis, bezpośrednie linki, architekturę serwisu, powiązania między stronami, duplikaty treści, www i bez www i wiele wiele wiele innych.

Kilka linków w stopce nić nie zmienią, a na pewno nie zaszkodzą. Blast xrumerem i już można zdobyć takich 100 lub więcej tysięcy.

Pozycjonowanie zawsze opiera się o stara prostą zasadę 'more links more power' oczywiście jakość i źródło linków ma znaczenie ale zasada nadal aktualna.

Można rozróżnić pozycjonerów z własnym zapleczem lub bez zaplecza (np: opierających sie na katalogach i walących w nie scrapeboxem lub xrumerem).

Ogólnie temat jest tak złożony, że nawet to co napisałem jest śmieszne.

Warto pamiętać o facebooku i twitterze, ostatnio google +1!

Zobacz sam, daj swojej stronie lub innej +1, następnie wyszukaj ją na słowo kluczowe będąc zalogowany w profilu googla (lub analityka) i wylogowany, rezultat jest oszałamiający!

Kokko
Cytat(adrenaline @ 1.11.2011, 20:54:13 ) *
Zawsze sprawdź ile wyników wyszukiwania jest na frazę, która Cię interesuje. Z doświadczenia wiem, żę frazy z wynikami wyszukiwania do 300 - 400 tyś można wypozycjonować do Top10 w 2 do 3 dni (pisząc to wieszam sam siebie na szubienicy znając złożonośc tematu i 'zagrywki' google) ale na 10 pozycjonowanych fraz 7 po 2 -3 dniach jest w Top10. Ostatnio pozycjonowane fastdeal.pl na frazę zakupy grupowe łódź (2 dni)

No np. fraza teledyski ma 45,300,000 wyników smile.gif No więc jest to bardzo popularna fraza, tyle że - tak jak pisałem wcześniej - popularna nie zawsze chyba znaczy mocno konkurencyjna (w sensie trudna do wypozycjonowania)?

No a czy mógłbyś podać widełki dla ceny za wypozycjonowanie np. do top3 na frazę teledyski? Od razu mówię, że nie zależy mi na tej frazie, ale na innych o podobnej liczbie wyników (klikadziesiąt milionów) - więc znając widełki dla frazy teledyski, miałbym pewne rozeznanie w cenach.

Cytat(adrenaline @ 1.11.2011, 20:54:13 ) *
Warto pamiętać o facebooku i twitterze, ostatnio google +1!

Oczywiście.
Przyszło mi tak do głowy, że raczej tylko strony które mają przycisk G+ są pozycjonowane przez profesjonalnych pozycjonerów lub nawet zwykłych ludzi, ale takich którzy mają o pozycjonowaniu jako takie pojęcie? Stąd wniosek, że jest to chyba pewna wskazówka, że np. jak w top30 na jakąś frazę tylko np. 3 strony mają przycisk G+, to może być to fraza mało konkurencyjna (w sensie łatwa do wypozycjonowania)? Czy to poprawne rozumowanie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.