Chodzi mi o takie coś czy to jest w ogóle możliwe. Mam strone na serwerze na którym nie ma bazy mysql. Czy jest taka możliwość, aby tą strone połączyć z jakąś bazą znajdującą się na innym serwerze (np. z jakimś darmowym). To wszystko. Aha jeżeli się nie da to napiszcie dlaczego ! dzięki
Zepco
4.07.2004, 11:04:44
Jeśli serwer z bazą pozwala nawiązać połączenie innym serwerom z zewnątrz (nie tylko localhost), to możesz z niej korzystać. Ale wątpię by którykolwiek z darmowych serwisów udostępniał bazę na zewnątrz.
GrayHat
4.07.2004, 12:12:04
super dzięki ! a jeszcze spytam czy konfiguracja serwera tego na którym stoi stronka zależy od tego czy się połączy z tą bazą czy nie?
sztosz
4.07.2004, 16:43:58
Jeżeli sie nie myle to wyglada to tak że jeżeli mozesz zaincludowac np. plik z katalogu to i mozesz z kazdego innego miejsca w sieci.
Więc z tego wynika że jeżeli aby połączyć sie z MySQL wpisujesz jako chost localhost które ma IP 127.0.0.1 (nie myle się tu chyba za bardzo?) to tak samo możes się połaczyć z innym IP, a jeżeli to ma byc domena np. przykład.com to już działka serwerów DNS (czy jak to się tam nazywa) aby dopasować domenę do IP.
Ale jak zwykle mogłem o czymś zapomnieć albo o czymś nie wiedzieć.
GrayHat
5.07.2004, 11:18:19
to zalezy czy ten plik ma chmod ustawiony dobrze....
pozatym mozna w serwerze ustawic, ze nie mozna z innego serwera kozystac z rzeczy na tym... np hotlinkowanie obrazkow
sztosz
5.07.2004, 12:13:24
Ok można ustawić że inny serwer nie sciąga z naszego danych.
Ale czy możena ustawic że nasz nie sciąga od innych?
a znacie cos innego oprócz
http://freesql.org , jakies inne darmowe bazy... albo cos takiego gdzie by mozna bylo zalozyc darmowe konto z php i mysql?
blindduck
12.07.2004, 09:48:39
Cytat(gsk @ 2004-07-11 21:21:27)
a znacie cos innego oprócz
http://freesql.org , jakies inne darmowe bazy... albo cos takiego gdzie by mozna bylo zalozyc darmowe konto z php i mysql?
wejdz do dzialu serwery www i zajrzyj do bodaj jedynego przyklejonego topiku
sztosz
12.07.2004, 09:51:44
Ja znam bardzo dobry serwis z mnóstwem linków
oto on.
A poza tym mozesz spróbowac poszukac tu na forum, gdzies był taki temat, jestem pewien.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.