Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jquery] Automatyczne ukrywanie diva po okreslonym czasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ciekawskiii
Witanko. Googluje i googluje i nic.

mam kod.

1. $(document).ready(function(){
  2. $("a.cos").click(function() {
  3. $("div.pomoc").fadeOut("slow");
  4. return false;
  5.  
  6. });
  7. });

Po kliknieciu div ladnie sie ukryje, a jakiej funkcji uzyc aby div ukrywal sie tez sam po okreslonych milisekundach gdy sie nie kliknie?

Wszedzie sa podane przyklady ukrywania ale tylko z kliknieciem.
edzio27
A takie coś zadziała?

1. $(document).ready(function(){
  2. $("div.pomoc").delay(5000).fadeOut("slow");
  3. });

ciekawskiii
o delay() juz czytalem, jak dobrze kumam to sluzy tylko do opozniania ale tez po kliknieciu wiec to mi nic nie daje, potrzebuje jakiejs osobnej funkcji. Z
reszta nie wiedziec czemu, delay() u mnie wcale nie dziala
edzio27
U mnie delay działa, nie działa ona po kliknięciu tylko od momentu załadowania strony...więc chyba o to Ci chodziło.
Na stronie mam kod:

1. $(document).ready( function(){
  2. $('#tresc').delay(2000).hide('slow');
  3. });

który pięknie chowa treść po 2 sekundach cool.gif
ciekawskiii
Cytat(edzio27 @ 1.11.2011, 12:34:36 ) *
U mnie delay działa, nie działa ona po kliknięciu tylko od momentu załadowania strony...więc chyba o to Ci chodziło.
Na stronie mam kod:

2. $('#tresc').delay(2000).hide('slow');
  3. });

który pięknie chowa treść po 2 sekundach cool.gif

hmm czyli u mnie jest cos nie tak bo kombinuje jak sie da i nic, co moze byc nie tak?
skopiowalem Twoj kod wiec powinno dzialac:O
edzio27
Moje rady? ...

1. Zobacz czy aby na pewno odwołujesz sie dobrze do elementu (klasa, id i temu podobne)

2. Zobacz czy uzywasz aktualnej wersji jquery

Tutaj masz mój kod. Odpal pl/index.php w przegladarce i zobacz czy u ciebie śmiga ph34r.gif
ciekawskiii
dzieki wielkie;)

jquery mialem aktualna tyle ze ta skrocona wersje, na wszelki wypadek wrzucilem ta od Ciebie.

co do dzialania to w koncu wiem o co chodzi, moglem sprawdzic wczesniej. A chodzi o to ze dziala tylko z id diva a z klasa juz nie, ta funkcja delay() moze ma jakies ograniczenie albo cos? nie mam pojecia ale najwazniejsze ze dziala tak jak chcialem.

Jeszcze raz dzieki:)
edzio27
Na klasie też działa, tylko musisz pamiętać że do klas odwołujesz się nie z hashem(#) ale z kropką(.)

2. $('.klasa').delay(2000).fadeOut();
  3. });

ciekawskiii
wiem wiem i probowalem na dwa sposoby div.cos i .cos i to mi dziala ale jak dodam delay to juz tylko dziala na id diva
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.