Bardzo proszę o pomoc. Jestem raczej średnio zaawansowany.
Z moim problemem walczę od kilku dni. Zrobiłem sobie bazę danych w SQL Server Management Studio oraz zainstalowałem sobie serwer apache + mysql cos np. jak xampp. I teraz chciałbym przez phpmyadmin mieć dostęp do bazy, którą mam na MSSql. Problem polega ba tym, że coś mi się nie chce to połączyć.
Aby zrozumieć lepiej dlaczego tak się dzieje przeniosłem sobie przykładową bazę danych Northwind za pomocą konwertera na mój wirtualny serwer mysql.
użyłem funkcji:
$baza = mysql_select_db('Northwind',$polaczenie) or exit("nie wybrano bazy, blad: " . mysql_error());
I połączenie z bazą jest. Natomiast nie mogę się połączyć w podobny sposób z MSSQL. Wywala, że jest nieznany host
Kod
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host
Kiedy klikam w MSSQL na properties nazwa mojego serwera jest ANDY-KOMPUTER\SQLEXPRESS więc kiedy użyję mysql_connect('ANDY-KOMPUTER\SQLEXPRESS')powinienem się połączyć. Problem pewnie leży w niezgodności MSSQL z PHP. Jeśli komuś udało się połączyć to proszę o pomoc.