mtweeman
8.11.2011, 21:13:15
Witam,
mam pierwszy formularz html z wyborem autobusu, drugi formularz, w którym dokonuje się wyboru godziny oraz przystanku. Dane z drugiego formularza zostają następnie przesłane do pliku php, w którym dokonywane są na nim pewne operacje a następnie dodawane do bazy danych. Problem tkwi w tym, że w pliku php widoczne są tylko dane z drugiego pliku html.
Co należy zrobić, żeby zostały do niego (pliku php) pobrane zarówno dane o autobusie z pierwszego html-a oraz przystanek i godzina z drugiego?
nospor
8.11.2011, 21:14:39
W drugim formie musisz zapisać dane z pierwszego forma jako pola HIDDEN
by_ikar
8.11.2011, 21:18:47
Lub może zapisać te dane do sesji.
mtweeman
8.11.2011, 21:47:50
W pierwszym pliku html mam zmienną o nazwie "id_linii". Przekazuję to do kolejnego htmla. Wpisałem w nim coś takiego:
<input type="hidden" name="id_linii" value=id_linii>
W pliku php, który następuje po drugim html-u wyświetlane jest jednak: "id_linii".
Jak powinien poprawnie wyglądać zapis, aby w pliku php mieć rzeczywistą wartość id_linii z pierwszego html-a?
nospor
8.11.2011, 21:52:20
Jako VALUE pola hidden masz wstawić wartość z $_POST a nie identyfikato pola.
mtweeman
8.11.2011, 22:04:32
<input type="hidden" name="id_linii" value="$_POST['id_linii']">
czy też:
<input type="hidden" name="id_linii" value="<? $_POST['id_linii']; ?>">
nie daje żądanego rezultatu w pliku php, gdzie wpisane mam:
if (!$id_linii || !$id_przystanku || !$godzina)
{
print "Nie zostały wypełnione wszystkie pola"; //exit;
}
mtweeman
8.11.2011, 22:05:33
Zostaje wypisany komunikat, że wszystkie pola nie zostały wypełnione i zgodnie z tym nie jets podawana informacja o numerze linii.
nospor
8.11.2011, 22:10:36
...<? echo $_POST['id_linii']; ?>
mtweeman
8.11.2011, 22:18:56
Dzięki za pomoc

działa jak należy
mtweeman
8.11.2011, 22:47:43
Pytanie odnoszące się tym razem do pliku php. Uzyskane w nim dane chce zapisać do tabeli. Następnie przechodzić pomiędzy drugim plikiem html a likiem php w celu dodania kolejnych przystanków i godzin oraz zapisaniem ich jako kolejnych rekordów tabeli. Jednak po takiej operacji, tzn. html1->html2->php->html2->php plik php nie zawiera już wcześniejszych danych. W jaki sposób je zachować?
Niktoś
8.11.2011, 22:52:43
Za pomocą sesji, coockies, pliku tekstowego, pliku xml, bazy danych-do wyboru do koloru
mtweeman
8.11.2011, 23:20:09
Wpisanie linii:
powoduje pojawienie się ostrzeżenia: "Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\ania\dodawanie.php:3) in c:\usr\krasnal\www\ania\dodawanie.php on line 13". Idąc dalej sprawia to, że polecenie:
nie wyświetla wartości zmiennej "i".
mtweeman
8.11.2011, 23:20:44
Wpisanie linii:
powoduje pojawienie się ostrzeżenia: "Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at c:\usr\krasnal\www\ania\dodawanie.php:3) in c:\usr\krasnal\www\ania\dodawanie.php on line 13". Idąc dalej sprawia to, że polecenie:
nie wyświetla wartości zmiennej "i".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.