Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: strpos()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
broU
strpos" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
piszą tam "strpos ( string haystack, string needle [, int offset])" . W czym problem ? Otóż nie rozumiem , do czego służy ostatni ( pogrubiony ) argument . Może mi ktoś wytłumaczyć ? Czytałem oczywiści i analizowałem przykłady w manualu , ale niestety zbyt dużo na ten temat z nich nie wyniosłem ...
Dabroz
Cytat
The optional offset parameter allows you to specify which character in haystack to start searching. The position returned is still relative to the the beginning of haystack.

Od którego znaku w zmiennej heystack chcesz zacząć szukać.

Np: strpos('abc','b') zwróci TRUE
Ale: strpos('abcdef','b',5) zwróci FALSE
kicaj
...i/lub czasami warto poczytac komentarze pod ta funkcja... mozna sie wiele dowiedziec smile.gif
broU
dzięki , już rozumiem .

kicaj_ , wiem wiem , ale mój angielski jest zbyt ograniczony , aby rozszyfrować dokładnie o co chodzi smile.gif
Pedros
czasem są takie dziwne problemy, które głównie pojawiają się z zajebistego wręcz tłumaczenia manuala.
Dziwne jest dla mnie w ogóle nazywanie tego przetłumaczonym, no ale skoro spece z php.net uważają, że jest to po polsku.... :roll2:
Dabroz
Pedros --> W takim razie może TY zajmij się tłumaczeniem manuala, co? Każdy może w końcu być kontrybutorem (jest takie słowo?) polskiej wersji manuala...
Pedros
Dabroz, jakbym nie miał problemów z czytaniem tego, to bym nawet nie marudził, że nie jest przetłumaczony, sam rozumiesz... winksmiley.jpg

Ale popularne jest tutaj odsyłanie zagubionych ludzi do manuala, a techniczny angielski jest jeszcze trudniejszy od normalnego angielskiego, szczególnie jak ktoś nawet po przetłumaczeniu tego sobie nie zrozumie nadal...
Dabroz
Uważam że techniczny angielski jest o wiele łatwiejszy niż jego "zwykła" odmiana, a o literackich odmianach już nie wspominam.

Chodzi mi o to, że łatwo jest narzekać na stan polskiego manuala, ale jakoś mało kto pała się do zmiany stanu rzeczy.

A co do tego, ze czasami mam wrazenie ze ktos manuala na kacu pisal to juz inna sprawa laugh.gif

A tak wogole to schodzimy troche na offtopik cool.gif

PS. To prawda, komentarze w manualu są bardzo pomocne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.