Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] wysokosc div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sebastian003
Witam, mam pytanie. Posiadam dwa div prawa strona i lewa. wysokosci nie mam ustawionej bo nie wiem ile zawartosci bedzie. Chcialbym aby prawa i lewa strona zawsze mialy taka samo wysokosc niezaleznie od tektu da się to jakoś zrobić ?
Kostek.88
Przykladow w Internecie jest cala masa, np.

http://pmob.co.uk/pob/equal-columns.htm

Ogolnie szukaj pod fraza equal columns. Mozesz kokmbinowac tez display: table-cell, table-row itd., ale na IE 6/7 i moze 8 to nie pojdzie. Zapoznaj sie tez z overflow.
Sebastian003
Patrzyłem ale nie zabardzo mi wychodzi. Mam taki kod (dodam ze pliki cs, c.png są przezroczysto czarną warstwą )

1. <article>
  2. <div id="prawy">
  3. <h2><a href="">news tekst</a></h2>
  4. <p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker</p>
  5. </div>
  6. <div id="lewy">
  7. <h1>FACEBOOK</h1>
  8. <h1>MENU DODATKOWE</h1>
  9. <ul class="menu">
  10. <li><a href="">ds</a></li>
  11. <li><a href="">ds</a></li>
  12. </ul>
  13. </div>
  14. </article>

1. article {width: 1000px;margin:auto;}
  2. #lewy{ background: url("cs.png") repeat;padding: 10px 10px;box-shadow: 0 4px 10px 5px #000000;float:left;width: 320px;}
  3. #prawy{background: url("c.png") repeat;padding: 10px 10px;box-shadow: 0 4px 10px 5px #000000;width: 640px; float:left; }
CuteOne
Ja bym to na twoim miejscu w JS skrobnął... będziesz miał gwarancję, że na wszystkich przeglądarkach będzie działać tak samo.
Kod
a = wysokosc diva A
b = wysokosc diva B

if( a > b )
   ustaw wysokosc b = a
else
   ustaw wysokosc a = b
Sebastian003
Czyli jak by to wygladalo nie znam JS? Prosze o przyklad w moim kodzie
CuteOne
To pora się go nauczyć... my możemy Ciebie nakierować ale całą robotę odwalasz sam smile.gif
Kostek.88
http://matthewjamestaylor.com/blog/equal-h...ns-2-column.htm - to dziala na 100%, moze tak sprobuj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.