Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Formularz nie wysyła danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Niedowiarek
Witam, od niedawna zacząłem naukę PHp (w sumie od dzisiaj) no i napisałem swój pierwszy banalny skrypt, jednak nie chce on działać:

1. <title>Test</title>
  2. </head>
  3. Wpisz coś <form action="php.php" method="post"><input type="text" size="5" name="test" /></form>
  4. </body>
  5. </html>

1. <?php
  2.  
  3. $test1 = $_POST['test'];
  4.  
  5. echo $test1;
  6.  
  7. ?>

Pozdrawiam
gorden
błąd nie leży po stronie php, jest wszystko dobrze. zapoznaj się z konstrukcjami formularzy w html. a dokładnie brakuje <input type=submit />. dodaj w <form> a zadziała.
wookieb
Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek
Niedowiarek
Dodałem tą linijkę:
  1. <input type="submit" value="Wyslij" />

Lecz po kliknięciu "Wyślij", przeglądarka przechodzi do pliku php.php ale nic się nie wyświetla.
minolone
index.php
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Test</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <form action="php.php" method="post">
  7. <input type="text" name="test">
  8. <input type="submit" name="send" value="Wyślij">
  9. </form>
  10. </body>
  11. </html>

php.php
  1. <?php
  2. $test = $_POST['test'];
  3. echo $test;
  4. ?>
Niedowiarek
Nie wiem dlaczego ale u mnie wciąż nie działa ;/
gargamel
A co widzisz w pliku php.php?
Niedowiarek
Odebranie danych z formularza przez POST i zapisanie ich w zmiennej $test, a następnie wyświetlenie tej zmiennej

//edit:

Chyba już wiem o co chodzi, powinienem napisać tak:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4. $_POST['test'];
  5.  
  6. $test = $_POST['test'];
  7.  
  8. echo $test;
  9.  
  10. ?>
  11.  
mortus
Chyba jednak nie wiesz o co chodzi, zarówno pierwsza, jak i druga wersja pliku PHP wyglądają dobrze (czyt. nie zawierają błędów), trzecia już nie. Jeśli po dodaniu przycisku "Zatwierdź" (submit) nadal nic się nie pojawia, to znaczy, że:
1. nie masz zainstalowanego lub uruchomionego serwera www z obsługą PHP (na początek polecam xampp),
2. pliki (oba) znajdują się w innym katalogu niż katalog domowy (document_root, htdocs) Twojego serwera,
3. uruchamiasz plik poprzez podwójne kliknięcie lub "przeniesienie" go do przeglądarki, a powinieneś uruchomić z poziomu serwera, czyli wpisując odpowiedni adres np.
Kod
http://localhost/index.php
Gość
mam ten sam problem, oba pliki znajdują się w jednym katalogu, uruchamiam je przez pasek adresu, klikam submit i nie działa (wyskakują błędy) Problem ten dotyczy zarówno xamppa jak i wamppa (zainstalowane najnowsze wersje, uruchomione "tak jak się zainstalowały" Pomocy !
nospor
Cytat
wyskakują błędy
Jak dzwonisz do mechanika w sprawie problemow w aucie to tez mowisz:
"Panie, mam problemy, pomoż".
Czy moze mowisz:
"Panie, dzieje tak i tak, pojawia sie dym tu i tu, pomoz"
Gość
wygladalo to mniej więcej tak plik html jak u kolegi, zaś plik php tak:

<?php

//* próbowałem także $_HTTP_POST_VARS *//

$_POST['test'] = $test ;
//* lub $_POST['test'] == $test; *//

echo $test;

?>

pojawiał się error wstylu "indefinied index 'test'
probowalem tez innych kominacji, nawet skrypt przepisany z książki ktory na Uuntu w szkole dzialal na wamp / xamp sie wykrzaczyl
nospor
No bo to sie robi tak:
$test = $_POST['test'];

To z POSTa czytasz dane a nie na odwrot....
Gość
to ta kolejność ma znaczenie ? Ps. i jakie jeszcze inne kolejności mają znaczenie w programowaniu w php ? (sory bo to pewnie dla ciebie oczywiste, ale ja jestem jeszcze w tym zielony a w zadnej ksiązce nie znalazlem nic na temat znaczenia kolejnosci w taki znaczeniu o jakim piszesz )
Gość
a poza tym dlaczego w takiej samej kolejnosci nie wywalilo sie to na Ubuntu a na wamp / xampp tak ?
nospor
Bo pewnie miales ustawione register_globals co jest juz przestarzale i bledne.

Cytat
to ta kolejność ma znaczenie ? Ps. i jakie jeszcze inne kolejności mają znaczenie w programowaniu w php ?

Acha, czyli probujesz mi powiedziec, ze dla Ciebie rowniez nie ma znaczenia czy ktos Tobie daje 1000zł czy ty komus dajesz 1000zł? Tutaj tez nie widzisz logiki w kolejnosci?
Bo to jest dokladnie tak samo tutaj
$zm1 = $zm2;
to nie to samo co
$zm2 = $zm1;
Gość
a gdzie tego register_globals szukać w wamp / xamp ? i jak to zmienić skoro jest przestarzale i co ustawić zeby nie bylo przestarzale ?
nospor
w php.ini jak wszytkie inne ustawienia. register_globals ma byc ustawione na Off
Gość
odnosnie 1000 zl to nie irytuj sie prosze, bo nie powiedzialem ze sie na tym znam, ok ? Skad moglem wiedziec ze to nie dziala w obie strony ? :-P
nospor
Sie nie irytuje tylko podaje ci przyklad bys mogl zalapałać tę banalną rzecz..... Zakladam ze juz widzisz roznice miedzy dawaniem a braniem.....
Gość
register ini wszysko na off, dzięki za poradę :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.