Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gierka 3d wielkości skryptu !
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Witam,

Wiekszośc z Nas interesuje się kompami i programowaniem. Ja ostatnio bawiąc się OpenGl-em natrafiłem na coś co dosłownie wydaję się niemozliwe - gierka 3D w 96Kb. Tak Tak Jesli macie dobrego kompa możecie spróbować odpalić - to beta może sprawiać problemy

TheProdukt

Sama gierka 96 kB

Całkiem niezle jak na 96 kB nie questionmark.gif
Co sądzicie o czymś takim questionmark.gif
Seth
Zapowiadalo sie niezle ale... na Windows 2003 nie idzie sad.gif
kubatron
Nie wiem czemu lecz ta gra laduje się jakieś 10s i sama się wyłącza, możliwe że brakuje pamięci smile.gif
dr_bonzo
Ona ma skroooomne wymagania: cos ok PIV 1.7GHz, itd.
Paul
Ja mam p4 1,4 GHz, 256 MB (266MHz) ramu no i wlaczalo sie z minute, w dodatku nie dalo sie tego ani zabic, ani zrzucic na pasek bo caly czas sie aktywowalo po dezaktywacji - cos jakby <body onblur="self.focus();"> smile.gif

A w dodatku to cos co ma 96 kb zajelo mi 70 MB ramu smile.gif i caly czas 100% procka... Az w koncu progressbar doszedl do konca to przestalo sie fokusowac i wysloczylo do windowsa, to wtedy udalo mi sie to zabic...

Proponuje dawac cos stabilniejszego do wgladu publicznego tongue.gif Bo 98 by mi tego nie wytrzymal (a zawsze ktos moze wtedy miec cos waznego otwartego i nie zapisanego tongue.gif ), pol biedy, ze mam xpka smile.gif

edit:

Przejrzalem readme... lol tongue.gif

- A 1.5GHz Pentium3/Athlon or faster.
- 512MB of RAM (or more)
- A Geforce4Ti (or higher) or ATI Radeon8500 (or higher) graphics card
supporting pixel shaders 1.3, preferably with 128MB or more of VRAM.
- Some kind of sound hardware
- DirectX 9.0b

W sumie mam za wolny procek i za malo ramu (no moze by poszlo jakbym czekal pol h tongue.gif) smile.gif Ciekawe czym to zapelnia tyle ramu (losowe wartosci winksmiley.jpg ), ze trzeba az 512 smile.gif
Seth
Zapelnia teksturami - a dokladniej jakims nowym sposobem ich tworzenia i skladowania (nie mowie tu o kompresji).

Natomiast znalazlem chyab przyczyne dlaczego mi sie nie uruchamia: mam GeForcea 3 tongue.gif Moze jak bedzie juz wersja finalna to mi ruszy winksmiley.jpg
wassago
sprzet na ktorym testowalem:

- athlon 2.5
- ATI Radeon 9200 SE 64MB
- 512 MB RAM

wniosek:

za kiepski mam sprzet winksmiley.jpg

ladowalo sie ok 75 sekund. pokaz slajdow niesamowity - obejzalem "intro" i zrezygnowalem z grania. Myslelem ze w tych 95 kb kryje sie jakas rewolucyjna technika, a widzialem lepsze wizualizacje na "scenie" w magazynie "CD-A", ktore zajmowaly takze po ok100 kb.
Paul
Probowalem dac temu jeszcze raz szanse... I nic tongue.gif Czekalem 10 min az sie laskawie cos ruszy... smile.gif Na poczatku sie zaladowalo, potem zrzucilo sie na pasek i nic...

Jedyna rzecza spelniajaca wymagania ktora mam jest karta graf. - Radeon 9600 pro 128 MB ale i tak to nic nie daje :/

Wychodzi na to, ze 0,5% useorw bedzie moglo to odpalic winksmiley.jpg
Seth
Paul wymienmy sie kartami... ja mam P4 2 GHz... podwyzszymy wspolczynnik o 0,6 winksmiley.jpg
Ace
hm... fajne... ale gdy sie uruchamia, to rozdzielczosc mi sie zmienia, widze wszystko przez poziome paski winksmiley.jpg chyba moj monitor z przed 8 lat nie dziala poprawnie ;p
orson
witam ...

dziwne .... a mnie dziala ... chodzi calkiem fajnie ... btw. tu nie chodzi o pokazanie czegos wielkiego tylko o udowodnienie ze gre da sie zmiescic na 1.44 mB a nie na 3 dvd ... pozatym jakiosc textur i ogolnie wyglad porgramu [celowo nie uzywam slowa gra - to jest tylko pokaz mozliwosci koderow] zajmujacego mniej niz 100 kB ... a co do textu ze niektore dema scenowe sa ladniejsze ... racja ale zadne nie jest interaktywne ... tam sa tylko animacje a tu jest wyglad + logika ...
ps. to tylko beta ... kompilowana pewnie bez optymalizacji .... jak chlopaki skoncza to to bedzie dzialac na p100 biggrin.gif

pozdrawiam
dr_bonzo
Kiedys widzialem gierke/demo w 256 bajtach: uproszczony wolfenstein 3d, bez broni i przeciwnikow, mozna bylo sie tylko poruszac, no i chodzilo szybko.
sztosz
Jezy czym się tu podniecać? Co z tego że gierka ma mniej niż sto kilo, jeżeli zżera zasoby systemowe jak czarne dziury a i tak mało gdzie chodzi?

Ja tam wolę żeby nawet całą płytkę zajmowała ale płynnie chodziła i BYŁA CIEKAWA. Ale to nie o to w sumie chodzi.

Jeżeli zajmuje tak mało miejsca to:
- Reszta jest robiona sprzetowo w co wątpie. dry.gif

- Potrzebuje całej masy sterowników.

Poza tym jeżeli generuje textury w locie to jest to Fajna sprawa ALE po wygenerowaniu ich i tak będą zajmowac albo sporo RAMu albo w swapie. Co z tego wynika? Że i tak z tych kilkudziesięciu kilosów robi się kilkaset megasów a potrzeba do tego mnustwa zasobów (za dużo).

Ale nie mniej jednak jeżeli wystarczy podać kilka parametrów a programik sam generuje wszystko to jest to fajna (jak na razie) ciekawostka.
Puciek
Z podjeścia programisty projekt jest ciekawy, pokazuje że można conieco zrobić (acz mi nie ruszyło - za mało ramu) i to bez urposzczeń acz nie zgodze sie z tym zeby to miało prawo chodzić na słabszych sprzętach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.