by_ikar:
w javie z tego co pamietam jest tak ze jak zrobisz zmienna lokalną mającą tą samą nazwę co pole to ta zmienna lokalna przysłania
widocznością pole w klasie. Wtedy do pola możesz się odwołać za pomocą this.pole. Jak widać również jest operator this, lecz korzysta
się z niego tylko gdy jest potrzebny. Zresztą w javie zazwyczaj zapisuje sie wtedy nazwe zmiennej lokalnej z podkreślnikiem z przodu lub z tyłu.
W C# i Pascalu/Delphi jest tak samo i uwazam to za duzo bardziej naturalne podejscie do tematu. W C++ nie wiem jak jest, podejrzewam ze podobnie jak w PHP bo tworcy PHP sami by raczej na to nie wpadli. Sorry, pojechałem na wymiane w tym semestrze kiedy mialem C++ a na codzien to język kompletnie nieprzydatny mi jak na razie więc go nie znam.
No i w pascalu na pewno są funkcje globalne i również nie jest to żadną przeszkodą, natomiast w Javie i C# jako językach obiektowych od początku już chyba tego nie ma.
Crozin to nie cztery znaki a 7:
$this->
widzisz? 7.
W tym operator -> będący najbardziej durnym operatorem jaki kiedykolwiek na oczy widziałem. Jak mozna operator uzywany miliony razy w kodzie zrobić z dwóch znaków, w tym jeden wymagający nacisniecia shift? Kropka jest do tego znacznie lepsza i gdyby była nakładka na php pozwalająca na uzywanie . zamiast ->, oraz + zamiast . (operatora konkatenacji stringow ktory jest niezbyt intuicyjny, plus jest lepszy) to bym chetnie z takiej nakładki korzystał

Byc moze byloby za duzo błędów logicznych gdyby zrobili bez obowiązkowego $this, bo twórcy nie pomysleli o deklarowaniu zmiennych.
głupie var $zmienna uratowałoby wiele programistów przed marnowaniem czassu na debugowanie literówek.
W zasadzie samo this nie jest problemem, problemem jest zapisanie tego durnego dolara i -> bo to te znaki sprawiaja ze nieprzyjemnie sie to pisze. Problemem w cudzyslowie oczywiscie bo jestem zdrowy nie jestem uposledzony i jestem w stanie to napisac, jednak troche mi to przeszkadza bo jest to niewygodne.
klasyczny przykład kiedy uproszczenie stało się utrapieniem

Ja błagam stwórcę o to by zrobili świetne Mono na linuksa i wtedy wszystkie hostingi dodadzą opcje hostowania asp.net w cenie PHP
i będzie wreszcie mozna tworzyc strony w normalnym języku.
--------------------------------
zainspirowany postem by_ikar zmienilem w eclipse timeout podpowiadania skladni z 30 ms na 0 ms i faktycznie po wpisaniu
$t wyskakuje samo $this->, i nie trzeba naciskac ctrl + spacji. troche to ulatwia
method chaining - inspiracja z symfony? Wole nie wiedziec jak to wplywa na wydajnosc w takim jezyku jak PHP, bo wygladac to moze i wyglada fajnie..