Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dygresja na temat sytuacji polskiego rynku programistycznego (webmaster) - szukam pracy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
malkavi
Witam, jaka jest aktualnie sytuacja na polskim rynku programistycznym aplikacji webowych ?
W które frameworki warto sie wdrożyc - ucząc się ich, oraz czego jeszcze znajomosc sie przydaje by znaleść przyzwoitą pracę w tej branży ?
Prosił bym o opinie.
Niktoś
Ja bym poradził zajrzeć tutaj:
Forum: Gielda ofert
skowron-line
@Niktoś często gęsto zdarza się że takie ogłoszenia piszą ludzie z działu HR którzy nie mają pojęcia o programowaniu więc patrzą po ofertach i robią zlepek tego co przeczytają więc w większości ofert będzie Zend lub wpis "znajomość popularnych frameworków" albo inny nic nie mówiący bełkot. @malkavi jeżeli znasz dobrze programowanie obiektowe to nauka chociażby podstaw pracy z danym fw nie powinna stanowić problemu, opanuj CRUD i będzie dobrze smile.gif
athabus
Nie pracowałem jako programista, ale znam trochę młodych ludzi związanych z informatyką. To czego wg. mnie im brakuje, albo inaczej to czo wyróżnia przeciętnego freelancera od osoby, która ma pracę w dobrej firmie jako programista to kilka kwestii:
- znajomość programowania obiektowego. Wg. mnie najlepiej nauczyć się tego na innym języku niż php, bo w php klepiąc proste stronki trudno się tego nauczyć poprawnie - php imo bardzo spłyca. Ja nauczyłem się podstaw obiektowości w C# (wcześniej znałem z php) i po powrocie do php już zupełnie inaczej patrzyłem na obiektowość i umiałem lepiej ją wykorzystać korzystając z frameworków.
- znajomość narzędzi do pracy grupowej. Na studiach mało kto tego uczy, zwłaszcza, że wielu wykładowców to teoretycy. Naucz się pracy z git, trac itd. To na pewno jest plus w każdej większej firmie, która robi coś więcej niż proste stronki. Najlepiej spróbuj współpracy z kilkoma programistami, bo nauka na sucho takich rzeczy jak praca grupowa jest dość trudna.
- umiejętność pracy z obcym kodem - w php wszyscy próbują zrobić wszystko samodzielnie, a to błąd. Trzeba umieć wykorzystywać obcy kod. Za każdym razem, gdy masz zrobić coś większego. Wdrażanie cudzych rozwiązań na początku nie jest proste, ale w pracy grupowej będziesz tego na pewno potrzebował. Nauczy cię to też pisać kod tak, aby inni mogli z niego korzystać.
- jest wiele specjalizacji, gdzie ceniona jest wiedza z zakresu procesów w przedsiębiorstwie. Wyobraź sobie, że masz napisać program magazynowy dla sklepu internetowego - aby to zrobić musisz rozumieć jakie dokumenty są używane w przedsiębiorstwie (faktury, pz, wz, faktura proforma itp), musisz wiedzieć jak wygląda przepływ tych dokumentów etc. Oczywiście jeśli jesteś szeregowym programistą to szef projektu dba o takie rzeczy, ale nadal wiedza taka będzie ułatwiała ci pracę. Wydaje mi się, że jest relatywnie mało osób będących programistami i jednocześnie znających się na modelowaniu procesów biznesowych, a przecież największe pieniądze tkwią właśnie we współpracy z biznesem.
- frameworki - tak jak napisał Skowron-line jeśli znasz się na obiektowości to nauka frameworka pójdzie łatwo. Mimo to myślę, że warto jeden bardziej rozbudowany framework poznać (czyli Zend lub Symfony), żeby zrozumieć ich filozofię.

Dodam tylko, że mogę się mylić bo nigdy na serio nie zajmowałem się programowaniem, ale takie są moje obserwacje i wydaje mi się, że takie rzeczy odróżniają przeciętnego freelancera/osobę świeżo po studiach od cenionego programisty. Oczywiście dochodzą tu takie rzeczy jak doświadczenie i inne umiejętności, ale tego raczej sam się nie nauczysz.
Spawnm
Jeśli chodzi o freelancer a osoba pracująca w firmie to wiedz że jedno z drugim się przeplata wink.gif
Freelancerzy to osoby które pracowały lub pracują w firmach i dodatkowo prowadzą własny biznesik.
OOP pojawia się tak w firmach jak i projektach freelancerów, znam lokalną firmę która woli programowanie strukturalne od obiektowego, znam też firmy gdzie oop i fw to podstawa.
Na to nie ma reguły. Tak do firmy może trafić studencik bez wiedzy jak i może zostać freelancerem. Na plus firmy przemawia fakt że nowy pracownik czegoś się nauczy.

Cytat
w php wszyscy próbują zrobić wszystko samodzielnie

Serio? Php jest tak popularne właśnie dzięki istniejącym już kodom w sieci.
Jak potrzebuję html 2 pdf, jakieś excel 2 html, generatory wykresów, bbcode itd to mam to wszystko w sieci, nie muszę tego pisać smile.gif
athabus
@spawn
Mówiąc freelancer mam na myśli osobę piszącą proste rzeczy - coś typu zlecenia.przez.net. Wiem, że są osoby, które są na wyższym poziomie - bardziej chodzi mi tu o różnicę między osobą pracującą w poważnej firmie/zespole a osobą z początkującą, bo chyba o to autorowi chodzi.

Co do ogólnodostępnych narzędzi to ja nie pisałem, że ich nie ma, tylko że relatywnie mało który początkujący z nich korzysta. Właśnie o tym piszę aby korzystać z tego co jest ;-)
thek
Athabus... Można korzystać z gotowych kodów w sieci, ale pojawia się jeden problem, który zresztą wymieniłeś - trzeba umieć zrozumieć kod innych ludzi, a często jeszcze znać to co robi dany framework. Przykłąd miałem ostatnio w pracy. Szukałem modułu do Kohany (i znalazłem) jadącego na linii JS-PHP do obsługi drzew (system wielokrotnie zagnieżdżonych kategorii). Wszystko fajnie działało w panelu admina, ale przy próbie napisania na szybko frontu nagle mi zaczęły wyskakiwać cyrki z routingiem. Zaczynał działać dopiero gdy miałem 4+ parametry w ścieżce. Dopóki miałem do 3 włącznie, rzucał mnie na defaultowy route. Co się okazało? Koleś piszący moduł skopał sprawę, gdyż tak zdefiniował route w inicjalizacji modułu, że zasłaniał nim wszystkie mające do 3 parametrów włącznie. Ale ile przekleństw poleciało zanim doszedłem do tego i ile czasu straciłem to moje (na githubie zresztą mu napomknąłem by tego babola poprawił).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.