Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Która praktyka lepsza?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Niktoś
Witam mam taką wątpliwość,co by było lepsze jak ktoś broi w adresie url z parametrami.Rzucić wątek w aplikacji ,czy przekierować na http 404.Jakie praktyki stosuje się częściej i co jest lepsze?
wookieb
Chyba "wyjątek"? W appce wyrzucasz odpowiedni wyjątek, który obsługujesz w odpowiedniej warstwie aplikacji.
Niktoś
Chyba dobra rada,chce dać opcję dodaj do ulubionych-jak link nie będzie aktualny ,to użytkownik dostanie o tym informacje ,a nie informacje o błędnym adresie url.

Jeszcze mam jedno pytanie-czytałem o tymczasowej bazach danych.Czy można by było posłużyć się nimi do archiwiazcji danych,do czego takie bazy danych mogą posłużyćquestionmark.gif
wookieb
Jakie bazy danych dokładniej masz na myśli?
Niktoś
Miałem na myśli temporalne bazy danych w MSSQL,MYSQL.Do archiwizacji danych byłby dobre?
lobopol
Nie wiem co masz na myśli i jedyne co mi przychodzi do głowy to tabele zakładane na ramie, które nadają się tylko do przechowywania tymczasowych danych (potrzebnych na krótki okres czasu). Sama nazwa tymczasowe sugeruje, że nie nadaje się do archiwizacji niczego, dane archiwizowane mają w końcu siedzieć do zdecydowania o ich usunięciu.
Niktoś
Nie mogę znaleźć więcej informacji ,wszędzie pisane po łebkach:(
Cytat
Temporalna baza danych - baza danych posiadająca informację o czasie wprowadzenia lub czasie ważności zawartych w niej danych. Temporalne bazy danych są często administrowane automatycznie, poprzez usuwanie nieaktualnych danych lub ich archiwizowanie.

Żebym jeszcze znalazł,jakiś przykład zastosowania i dokładną specyfikacje takiej bazy.Na jednym z forum znalazłem jeszcze takie coś:
Cytat
Temporalne bazy danych zawierają dane historyczne - nie ma opcji usuwania, a update polega na wprowadzaniu nowych rekordów. Usuwanie nie polega na fizycznym usunięciu rekordu, a jedynie na domknięciu okresu ważności danych.
Bardzo ważne pojęcia - czas transakcji i czas rzeczywisty.

Ech nie za dużo się pisze o tym rodzaju baz danych.
wookieb
Aa ok, Jedną z takich baz jest RRD Tool. Najczęściej służą do zapisywania danych dla narzędzi monitorujących (np czy witryna żyje, czas odpowiedzi strony itd). Czy nada się do logów? Może
Niktoś
Tak tylko ,że taką bazę można także utworzyć w MSSQL,czy MYSQL ("TBD").Po co tool?

Odpowiedź znalazłem tutaj:
http://technet.microsoft.com/pl-pl/library...kty-i-mity.aspx

Z tego co wywnioskowałem ,to do archiwizacji raczej to się nie przyda,ale przydatne jest kiedy zmuszeni jesteśmy do operacji na wielu tabelach ,czy bazach danych,wtedy robimy zrzut do tabeli tymczasowej interesujących nas danych z różnych tabel lub baz danych i operujemy nimi w ramach jednej tabeli tymczasowej.

Myślę ,że na takim czymś fajnie by było postawić koszyk sklepów e-commerce.Jako alternatywa dla sesji.
Speedy
W niektórych frameworkach jest stosowana metoda magiczna __call. Jeśli masz wszystkie akcje uporządkowane jako metody klasy będącej kontrolerem, możesz użyć __call, jeśli ktoś wywoła nieistniejącą metodę. Wtedy możesz zrobić co chcesz. Np. zalogować błąd do pliku, wyświetlić stronę z errorem, przekierować na stronę główną, etc.
Niktoś
Cytat
Metody klasy będącej kontrolerem
-czy tutaj już nie pachnie MVC?
Równie dobrze można by załadować w blokach try /catch-jeśli będzie występował choćby jeden bład w bloku try to pomija dalsze sprawdzanie instrukcji w tym bloku i przechodzi do bloku catch i tam można rzucać wyjątkami lub także przekierowywać.I bez żadnych call.Ja to pisze bardziej strukturalnie raczej.Ja raczej staram się nienadużywać try/catch tylko samemu obsługiwać i minimalizować ewentualne błędy wyjątki w aplikacji lub po prostu nie dopuszczać do występowania ewentualnego błędu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.