Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zmierzyć długość tekstu na ekranie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pawlas
Na stronie głównej mojego serwisu w komórce tabeli listuję nazwy firm. Na każdą z nich chcę przeznaczyć tylko jeden wiersz, ale niestety najczęściej nazwa się nie mieści i muszą ją obciąć np.

zamiast: Polplastexbol sp. z o.o PPHU
wyświetlam: Polplastexbol sp...

Problem w tym że nie wiem ile obciąć, bo to zależy od użytych w nazwie liter.
Np. WWWWWWWWWW jest znacznie dłuższe od iiiiiiiiii. Obydwa ciągi mają po 10 znaków, ale pierwszy zajmuje na ekranie znacznie więcej.

Jak określić długość tekstu na ekranie i na podstawie tego przyciąć go do x znaków, tak aby tekst zmieścił się w jednej linii i nie przełamywał się do następnej.

guitar.gif
hwao
Była podoban dyskusja na forum nie dawno poszukaj smile.gif
pawlas
Były dyskusje na podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. guitar.gif
kszychu
Cytat(pawlas @ 2004-07-12 12:51:27)
Były dyskusje na podobne tematy, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. guitar.gif

Bo nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie!
Tzn jest: "nie da się tego zmierzyć"
broU
jest rozwiązanie . Możesz sobie policzyć samemu ile jaka litera ma pikseli szerokości i później zanalizować dany wyraz pod tym kontem dodając oczywiście 1 piksel za każdy odstęp między literkami ... Czasochłonne , ale innego wyjścia nie widzę (:
kszychu
Taaaa, a ja sobie zwiększe czcionkę, bom z dekacza ślepawy i "after birds".
Zamykam, bo wątek był niedawno poruszany i ameryki to nie odkryjemy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.