Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyjazne linki i robots.txt
Forum PHP.pl > Forum > Optymalizacja i pozycjonowanie stron - SEO
Orzeszekk
[wykasowałem...]

W zasadzie to problem moze mozna obejsc inaczej.

Na stronie interesujacymi zasobami dla wyszukiwarki moze byc tresc newsa (/Pages/news.php?id=xxx), ale np. widok umozliwiajacy jego edycje juz nie (/Pages/news.php?act=edit&id=xxx). Tak samo z innymi modułami strony - zazwyczaj domyślna akcja wyświetla element, a inne akcje umozliwiaja jego edycje, czy co tam.

Poniewaz chyba nie oplaca mi sie przepisywac wszystkiego na przyjazne linki, gdyż niektore akcje mają sporo parametrów, i musze to wszystko dobrze ogarnac zeby nie wyszedl double-content, moze problem da sie rozwiazac w taki sposob:

1. udostepniam za pomoca mod_rewrite wartosciowa zawartosc strony regułą np dla newsów
www.domena.pl/news/id_newsa-tytul_newsa -> wyswietlajacy www.domena.pl/Pages/news.php?id=id_newsa, ofc nie 301 tylko zwykly rewrite bo przez 301 bot sie nie dostanie.

2.blokuje robotowi wstęp do katalogu www.domena.pl/Pages.

w ten sposob bot odczyta tylko to co udostepnie w mod_rewrite jako linki przyjazne wyszukiwarkom i nie bedzie sie dalej zagłębiał.

Ludziom nie powinno przeszkadzac ze np link do turnieju to www.domena.pl/turniej/5-najwiekszy-turniej-jak-esl, a np ekran edycji turnieju dla moderatora bedzie juz www.domena.pl/pages/tournament.php?id=5&act=edit.

Dobrze mysle?
ShadowD
Jak dla mnie masz po prostu !@#$ w kodzie, przepisanie wszystkiego nie powinno być problemem, a jeśli masz na prawdę wielkie get'y to może ich część powinna iść postem? Rozumiem, że aplikacja nie jest jasno podzielona na "dla userów" i "admina"?
Orzeszekk
chodzi o to ze np jakis ekran przyjmuje w tych ekranach administracyjnych 1-4 parametry i napisanie rewritów dla kombinacji:

1 z 2
1 z 3
1 z 4
1 z 2 z 3
..... itd
bedzie bądz co bądz meczące

po za tym moje pagery same pobierają aktualny REQUEST_URI, znajdują parametry odpowiedzialne za wyswietlana strone na nich i same modyfikuja tam wartosci tworząc linki dla siebie dzieki czemu na jednej stronie moge miec dowolna ilosc pagerów, (glownie ich uzywam wlasnie na części admina) i dzialaja niezaleznie od siebie tj wejdziesz na 5 tą podstrone na jednym a pozniej przeskoczysz na 3 na drugim, i tamten pierwszy nie przeskoczy do pierwszej. a jak zrobie tam przyjazne linki to mi sie wszystko pop****li bo kazdy bedzie musial wiedziec ktore miejsce w szeregu jest jego.

Pytalem czy moje rozwiazanie jest akceptowalne. w koncu czy zrobie przyjazne linki czy nie, robot nie powinien indeksowac panelow administracyjnych ani nic w tym stylu. zreszta i tak dostanie tam 403.

drugie pytanie:

http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/
http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/newsy
http://www.leagueoflegends.pl/NowaWersja/n...ague-of-legends

pod tymi trzema adresami mozna przeczytac najnowszego newsa. czy to nie double content?
canonicala nie moge zrobic bo bądz co bądz widok z pojedynczym newsem a widok z 10 newsami na raz to nie to samo.

gdy newsy beda dodawane, to news znajdujacy sie na liscie /newsy/1/ (1 podstrona) z czasem znajdzie sie na podstronie 2, 3 ,4...
wiec strona bedzie spod innego adresu dawala ten sam content.

Czy nie zostanie to uznane jako double content? jak tak to moze wylaczyc indeksowanie tej listy /newsy/ ?
ShadowD
Na pewno nie wyłączaj indexu dla listy, po prostu dodawaj zajawki, a po przejściu do arta jego całą treść. :-)

Adminowi daj noindex w robot.txt, co do Twojego problemu, zrób tak jak w framework'ach, czyli np. pierwszy parametr to kontroler, drugi akcja, a parametry są kolejne i mają formę index/wartość, a całość "www.xyz.pl/kontroler/akcja/nazwaParametru1/wartośćParametru1/nazwaParametru2/wartośćParametru2/" takie coś rozwiązuje twój problem jeśli gdzieś będziesz mieć taką sytuację nie w adminie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.