Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Subdomena dla użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > PHP
IIFF
Chciałbym by użytkownik który zarejestruje się dostawał subdomenę ze swoim nickiem, gdzie zamieściłby informację które by chciał. Wydaje się proste, co ważniejsze: Wydaje się przydatne, dlaczego więc tak mało administratorów udostępnia takie coś na swoich serwisach? Jak to zrobić? Da się to zrobić na byle najtańśzym hostingu?.

Jeśli tak to jak, bo czuje że to było by całkiem fajne więc nie obchodzi mnie czy to popularne, ale jeśli tak mało popularne to pewnie trudne? Jak to jest?
by_ikar
Napiszę tylko co to jest, a jest to tak zwany wild card. Jak to zrobić, gdzie to można zrobić to już szukaj na forum, lub u samych usługodawców. Na home.pl i chyba nazwa.pl można coś takiego zrobić. Podejrzewam że na większości innych hostingów w miarę przystępnych cenowo również się da coś takiego zrobić. Nie jest to trudne, a admini różnych hostingów udostępniają taką możliwość. Tyle że żeby wiedzieć o co zapytać, trzeba wiedzieć jak to się nazywa, a żeby wiedzieć jak to się nazywa trzeba mieć w sumie podstawową wiedzę z zakresu konfigurowania dns'ów domeny.
IIFF
Cytat(by_ikar @ 5.12.2011, 17:42:48 ) *
trzeba mieć w sumie podstawową wiedzę z zakresu konfigurowania dns'ów domeny.

DNSów? Twierdzisz że dla każdej subdomeny będzie potrzebny inny dns?

Kupiłem jakiś czas temu skrypt aliasów, na co mógłbym zwrócić uwagę by to rozgryźć? Ponieważ chcę żeby to nie były aliasy(maskowanie, lub przekierowanie gdzieś) a poprostu normalna subdomena, która nigdzie nie przenosi.
IceManSpy
Ale co znaczy "zamieszczałbym informacje jakie by chciał" ? Do tego celu można wykorzystać mod rewrite aby sztucznie zrobić subdomenę, np sub.domena.pl to tak naprawdę domena.pl/sub albo domena.pl?user=sub
IIFF
Cytat(IceManSpy @ 8.12.2011, 18:44:06 ) *
Ale co znaczy "zamieszczałbym informacje jakie by chciał" ? Do tego celu można wykorzystać mod rewrite aby sztucznie zrobić subdomenę, np sub.domena.pl to tak naprawdę domena.pl/sub albo domena.pl?user=sub

"zamieszczałby" napisałem.

Właśnie o to chodzi, chciałbym by po rejestracji dodawało stronę z podstawowymi informacjami o użytkowniku z bazy. Oraz by po zalogowaniu mógł dodać jakąś notatkę o sobie.

Od czego zacząć?
abort
1. konfiguracja plików strefy (w systemie DNS). Dodajesz linię:
Kod
*               IN      A       111.111.222.222 (tu wpisz odpowiedni adres IP - adres serwera DNS domeny)

Potem dorobić mod_rewrite. Ja się tym nie bawiłem (jeszcze nie miałem potrzeby), więc polecam to co tu polecają, czyli: http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...ac-208.html

2.(opcjonalny) Dodanie tego samego dla poczty, bo może ktoś chciałby mieć mail admin@virtualdomain.provider.pl:
Kod
*               IN      MX      10      MX.TwójProvider.pl. (z kropka na końcu! - tu wpisz nazwę serwera SMTP przyjmującego maile dla danej domeny)

Do tego oczywiście trzeba przekonfigurować swój serwer poczty, aby wiedział o domenach z wildcardami. Jednak ponieważ nie wiem, co masz jako MTA (sendmail, postfix, exim, Exchange, Domino albo cokolwiek innego), to tu nic nie pomogę - odsyłam do dokumentacji i na odpowiednie fora.

Po zmianach restartujesz serwer DNS i odpowiednio do zmian serwery WWW i poczty.
IceManSpy
Chcę wiedzieć jak zaawansowane dane masz tam zamiar umieszczać. Bo jeśli ma to być strona-wizytówka na zasadzie imię, nazwisko, foto i kilka słów o osobie to mod rewrite jest najprostszym sposobem.

A jak chcesz zrobić im dostęp do bazy, ftp, poczty i innych usług to musisz pomyśleć o droższym hostingu.
ShadowD
Jak miał by zamiar bawić się w "A jak chcesz zrobić im dostęp do bazy, ftp, poczty i innych usług to musisz pomyśleć o droższym hostingu. " to niech kupi resellera, a nie bawi się w nie wiadomo co, a jak tylko dane to wildcard i htaccess
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.