Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odświeżanie tabeli ajaxem.
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Niktoś
Witam,czy da rady odświeżyć tylko tabele a nie cały formularz używając ajaxa?
qrooel
Pewnie, że da radę.

http://www.google.pl/search?gcx=w&sour...445&bih=934
Niktoś
Myślę ,że ogólnie ciężko będzie z tym, ta tabela po kliknięciu na buttona generuje dynamicznie wiersze i dodatkowo dodaje walidacje ,oraz textboxy.
O to chodzi,aby robiło to bez przeładowania strony,a nie chciałbym dodawać wierszy używając js np w metodzie onsucces.
Szperam ,szukam po googlach i pomysłu mi brak,może ktoś by mnie naprowadził.

Mam taką funkcję;
Cytat
$jq("#przycis").click(function () {
$jq.ajax({
url: 'strona.php',
success: function (data) {
$jq('#MójDiv').html(data);

}

No i popatrzyłem co -zawiera data i okazało się ,że to cały dokument.Wczytywanie go do diva trochę bez sensu.

Bo głębszej analizie stwierdziłem ,że w moim przypadku to niemożliwe ,bo tabela jest dynamicznie tworzona po stronie serwera,request ajax'owy jest tworzony w js ,tak więc nie generuje dokumentu in-time(nie ma możliwości wygenerować funkcji procedur które dzieją się w bloku post) tylko pobiera elementy z wartościami z drzewa DOM ,które możemy zmodernizować i wyświetlić bez przeładowania strony.Chyba nie mam się co wysilać,bo chyba dobrze myślę?
vokiel
1. Tak da się to zrobić, możesz odświeżyć zawartość dowolnego elementu na stronie.
2. Za pomocą ajax'a można też wysyłać żądania POST
3. Zapewne w Twoim przypadku jest to też możliwe, z tym, że dokładnie go nie znamy, bo nie ma kodu, ale z dużą dozą pewności uważam, że da się to przerobić tak, żeby się dało.
Niktoś
Cytat
2. Za pomocą ajax'a można też wysyłać żądania POST

W php może i tak, w ASP.Net,jest o krocie trudniej,jak nie niemożliwe.Gdyby tylko chodziło o wysłanie tego żądania POST to bym to zrobił.

Nie wiem,ale to mniej więcej u mnie wygląda tak jakbyś chciał otworzyć ajaxowym postem ,zewnętrzną klasę przypisaną do zdarzenia onclick jakiegoś przycisku,który także odwołuje się do innych funkcji.

Szukam już od paru dnie rozwiązania dla siebie:(
Wydaj się,że temat do zamknięcia.
nospor
Cytat
No i popatrzyłem co -zawiera data i okazało się ,że to cały dokument
To nie możesz tam zwracać tylko to co ci potrzeba? Skoro nie chcesz całego dokumentu to nie zwracaj tam całego dokumentu
Niktoś
Ech,nawet jak wysypałem cały dokument do diva to tabela była bez wygenerowanych wierszy.Tam jest więcej dynamicznie generowanych elementów oraz ich atrybutów przy tworzeniu wierszy niż mogłoby się wydawać.
vokiel
Jeśli coś jest generowane dynamicznie w przeglądarce, już po załadowaniu tabelki, to trzeba to generowanie wywołać po akcji ajaxowej. Pobierasz tabelkę - wywołujesz jeszcze raz te generowanie dodatkowych rzeczy.
Niktoś
To troszeczkę byłoby bez sensu.Nie na moją głowę to teraz jest-raczej dla jakiegoś experta ,może jak dojdę bardziej do wprawy.
lukesh
Piszesz, że chcesz odświeżyć tabelę bez przełoadywania formularza... Nie do końca rozumiem, co masz na myśli.

Ja mam w swoim projekcie coś takiego, że jest formularz, wprowadzam dane, dane są wysyłane do serwera, następnie serwer pobiera zmodyfikowaną tabelę z wprowadzonymi danymi. Można ewentualnie wysłać dane i edytować tabelę za pomocą jQuery bez przeładowania.

Wytłumacz dokładnie, o co chodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.