Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabawa z txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zieleniak
Jak mozna zapisać dane z formularza, aby każde dane szły do odzzielnego pliku. np: 1.txt, 2.txt, 3.txt itp..
I jak to odczytać wg daty od najnowszego?
borec
naucz sie zadawac konkretne, sprecyzowane pytania: RTFM
zieleniak
śpieszyłem sie i dlatego nie starannie napisałem
Napize dokładniej
Mam formularz w którym wpisuje sie Temat, email, nick i tresc
Chciałbym żeby to było dodawane do plików txt.
Wiem jak to sie robi w jednym pliku, a chciałbym żeby to robiło nowy plik z każdą wiadomością oddzielnie np. 1.txt, 2.txt
Jeszcze musiałbym to odczytać, ale jest problem że chciałbym aby wyświetlało 4 najnowsze i a wszystkie na stronie.
kicaj
Przy kazdym dodawaniu stworz plik o nazwie poprzedniego + 1...
zieleniak
a jak tak zrobic, bo sie zabardzo nie orientuje
broU
I sposób:
jeśli te pliki ma w jednym katalogu , możesz sobie odczytać je za pomocą np.
  1. <?php
  2.  
  3. $folder = opendir(&#092;"folder_z_twoimi_plikami\");
  4. while (false !== ($file = readdir($folder)))
  5. {
  6.  if(($file != &#092;".\") && ($file != \"..\")) {
  7.   $pliki[] = $file;
  8.  }
  9. }
  10.  
  11. ?>

z tego co wiem , to będą one odczytywane w kolejności od najstarszego do najnowszego ( jeśli nie , to zastosuj sort() ) .
[php]
<?
$plik = $pliki[count($pliki)-1];
$plik = basename($plik, ".txt");
$plik += 1;
?>
[/plik]
jeśli czegoś nie poplątałem to pod $plik kryje się nazwa dla następnego pliku . nie bić mnie jeśli zrobiłem jakiś błąd (:

II sposób:
można zrobić jakiś dodatkowy plik , np. 'dane.php' . Przy pierwszym zapisie ( 1.txt ) umieścić w nim liczbę '1' . Przed następnym ( 2.txt ) zapisem pobrać zawartość tego pliku i + 1 . Nową wartość ( 2 ) zapisać w tymże pliku i przed następnym zapisem znów to zastosować (:
akubiczek
Cytat(broU @ 2004-07-12 15:34:41)
z tego co wiem , to będą one odczytywane w kolejności od najstarszego do najnowszego ( jeśli nie , to zastosuj sort() ) .

Natsort() chyba jednak, bo jak będzie miał więcej niże 10 plików to cuda mu wyjdą....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.