Dzięki za podpowiedź, przeleciałem na szybko jakiś kurs w necie o php i udało mi się wyselekcjonować błędy kod ruszył i wpisał w listę rozwijaną kolumnę na takiej pętli:
<?php
$polaczenie=mysql_connect("localhost","root","");
mysql_select_db("meble",$polaczenie);
$zapytanie="select nazwa_koloru from kolor";
$zapytanie2="select nazwa_stylu from styl";
$zapytanie3="select nazwa_producenta from producenci";
$wynik=mysql_query($zapytanie,$polaczenie);
$wynik2=mysql_query($zapytanie2,$polaczenie);
$wynik3=mysql_query($zapytanie3,$polaczenie);
echo '
<form action="dodaj1.php" method="POST">
<table>
<tr><td width=150>Wybierz Kolor : </td><td><select name="kolor"> ';
//WYBÓR KOLORU
while ($tab=mysql_fetch_array($wynik))
{
$nazwa=$tab['nazwa_koloru'];
echo '
<option>'.$nazwa.'</option>';
}
echo'
</table>
<input type="submit" value="Dalej">
</form>
';
mysql_close($polaczenie);
?>
żeczywiście nababrałem z tymi znaczkami ale jak wcześniej napisałem dopiero raczkuję w php. A i mała prośba do qrooel nie musisz od razu taką ironią sypać jak to ja się nie znam nie bez powodu swój post umieściłem w części forum o nazwie "przedszkole" sam dobrze wiedziałem ze mój błąd to jakiś banał ale nie wiedziałem dokładnie jaki.... ale dzięki za poźniejszą podpowiedź pomogła:)
Mam niestety kolejny problem z tym skryptem a właściwie z jego kontynuacją.... mam już w pliku dodaj.php pętle i w liście rozwijania wszystko się ładnie tyświetla tylko że w skrypcie dodaj1.php dane są przetwarzane i wpisywane do BD a mi zależy na zapytaniu i zmiennej która:
1.Pobierze wybraną nazwę_koloru z listy rozwijanej
2.Na podstawie tej nazwy pobierze jej id_koloru z tej samej kolumny o nazwie KOLOR
3. Doda id_koloru do tabeli ASORTYMENT
fragment dodaj.php
<?php
$zapytanie="select nazwa_koloru from kolor";
$zapytanie2="select nazwa_stylu from styl";
$zapytanie3="select nazwa_producenta from producenci";
<form action="dodaj1.php" method="POST">
<table>
<tr><td width=150>Typ Mebla: </td><td><input type="text" name="typ"></td></tr>
<tr><td width=150>Nazwa: </td><td><input type="text" name="nazwa_mebla"></td></tr>
<tr><td width=150>cena: </td><td><input type="text" name="cena"></td></tr>
<tr><td width=150>Ilość dost. sztuk </td><td><input type="text" name="Ilosc_sztuk"></td></tr>
<tr><td width=150>Szerokość (w cm) : </td><td><input type="text" name="szerokosc"></td></tr>
<tr><td width=150>Długość(w cm) : </td><td><input type="text" name="dlugosc"></td></tr>
<tr><td width=150>Wysokość(w cm) : </td><td><input type="text" name="wysokosc"></td></tr>
<tr><td width=150>Wybierz Kolor : </td><td><select name="kolor"> ';
//WYBÓR KOLORU
{
$nazwa=$tab['nazwa_koloru'];
<option>'.$nazwa.'</option>';
}
fragment dodaj1.php
<?php
$zapytanie="insert into asortyment values ('$_POST[typ]','$_POST[nazwa_mebla]','','$_POST[cena]','$_POST[Ilosc_sztuk]','$_POST[szerokosc]','$_POST[dlugosc]','$_POST[wysokosc]','$_POST[kolor]','$_POST[styl]','$_POST[producent]')";
{
echo 'dodano nowy rekord';} else
{
echo 'nie dodano nowego rekordu';}
?>
zjdęcie bazy danych:

Wiem że w skrypcie dodaj1.php trzeba by utworzyć jakieś zmienne z zapytaniami do bazy danych o wyświetlenie id_kolor odpowiadającemu wyświetlanej nazwie_koloru ale leże bo nie wiem jak to wbić w php ale będe próbować chociaż nie ukrywam że był bym wdzięczyny za podpowiedz...
Edit:
Walczę cały wieczór i niestety nie udało mi się zrobić postępów poniższy skrypt z pliku dodaj1
.php:
<?php
$kolor="SELECT id_kolor FROM kolor WHERE nazwa_koloru=' '$_POST[kolor]' ' ";
$zapytanie="insert into asortyment values ('$_POST[typ]','$_POST[nazwa_mebla]','','$_POST[cena]',
'$_POST[Ilosc_sztuk]','$_POST[szerokosc]','$_POST[dlugosc]','$_POST[wysokosc]','.$kolor.','','')";
{
echo 'dodano nowy rekord';} else
{
echo 'nie dodano nowego rekordu';}
?>
wpisuje wszystkie krotki jak należy poza ostatnią z wybranym id_koloru poprzez zmienną$kolor i wpisuje 0 czyli tak jak bym nic nie wpisał...
Dodam że więzy między tabelami chyba działają bo gdy wklepuję w mysql kod ręcznie czyli INSERT INTO asortyment VALUES ....... i jak na końcu
wklepię id_koloru istniejącego w bazie to normalnie go zapisuje czyli to znaczy że ewidentnie mam coś namieczane ze zmienną $kolor bo zapytanie SELECT
raczej jest ok....(też sprawdziłem ręcznie) w instrukcji INSERT IN TO zmienną wpisywałem w różnych postaciach '.$kolor.' i '$kolor' i nic ... liczę na czyjąś pomoc.....