Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stacjonarne kursy PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
greggg
Co sądzicie o tego typu kursach php? Wiem, że pewnie większość z was nauczyła się programowania w domu korzystając z książek i materiałów znalezionych na necie. Jednak zastanawiałem się jak przyspieszyć swoją naukę i pomyślałem właśnie o tego typu kursach, jak przeglądałem Google to znalazłem m.in. coś takiego http://www.alx.pl/pub/programy/program-alx...ramista-www.pdf
I wydaje się całkiem spoko pomijając cenę ;P
Był ktoś z was może na tego typu kursie ? Mógłby coś polecić?
Link wklejony przeze mnie to jedynie przykład i nie mam tutaj zamiaru reklamować danej firmy przeprowadzającej szkolenia.
Uprzedzając jeszcze wypowiedzi, że sam kurs mi nic nie da. To zdaję sobie z tego sprawę i wiem że po kursie trzeba będzie samodzielnie w domu dalej przysiąść i się dokształcać, ale zależy mi na przyspieszeniu tego procesu.
!*!
Tylko co da Ci taki "kurs" bo na pewno nie większą wiedzę jaką mógłbyś sam uzyskać w domu i taniej, kawa aż tyle nie kosztuje wink.gif
Przykładowy link, masz spis treści, wklepujesz w google i czytasz, plus dodatkowy to to iż możesz wyczytać lepsze rozwiązania niż proponowane na kursie.

A jak chcesz usprawnić swoje myślenie, przy nauce PHP, to polecam jakieś grupy w tzw. "cowrokingu", analiza czegokolwiek z ludźmi którzy siedzą w temacie będzie bardziej wydajna niż kurs który pachnie nauką robienia kółek w paincie.
HackerCrime
Zgadzam się z !*!, lepiej uczyć się samodzielnie niż wydać kilka tysięcy na kurs, przecież za taką kwotę masz kilkadziesiąt dobrych książek o PHP czy innych zagadnieniach. A jeśli czegoś nie rozumiesz, masz z czymś problem zawsze możesz zapytać na forum.
reginaldo
Jako iż jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać, tak więc widam serdecznie smile.gif
Odkopuję ten temat, ponieważ nie chcę robić niepotrzebnych tematów.
Nurtują mnie następujące pytania,
czy ktoś może był na tym kursie ?
Jaka jest wasza ocena ?
Czy certyfikat otrzymany po jego ukończeniu jest respektowany przez potencjalnych przyszłych
pracodwaców ?
Czy dla pracodawców ważny jest Zend Certified Engineer ?
Sephirus
Cytat
czy ktoś może był na tym kursie ?

Byłem, ale po drugiej stronie lustra, że tak powiem. Szczerze - mimo bardzo szczerych chęci nauczenia to i tak się dużo z tego nie wyniesie. Wyjątkiem są kursy dedykowane pod coś konkretnego czyli nie "PHP od podstaw" a na przykład "MVC na przykładach w PHP", "Akceleracja PHP" (stosowanie cache i różnych funkcjonalności przyspieszających działanie PHP itd) - ogolnie musi to być konkret - podstaw tak się nie nauczysz.

Cytat
Jaka jest wasza ocena ?

Patrz wyżej.

Cytat
Czy certyfikat otrzymany po jego ukończeniu jest respektowany przez potencjalnych przyszłych
pracodwaców ?

Szczerze i w skrócie: NIE a raczej NIE POWINNO.
Ogólnie jeśli to dobry pracodawca, a raczej osoba z IT która Cię zatrudna i sprawdza to certyfikat nie wystarczy i tak sprawdzą co potrafisz. Dodatkowo jak się ma dużo certyfikatów a na rozmowie walniesz się w czymś prostym to masz gwarantowane "dowidzenia" smile.gif Jedyne co wg mnie ma sens to Zend Certificate (ale nie jakiś tam kurs w firmie krzak)

Cytat
Czy dla pracodawców ważny jest Zend Certified Engineer ?

Tak. Ale pamiętaj też, że musisz udowodnić, że to nie papier tylko. Dodatkowo im więcej masz certyfikatów tym stajesz się dla pracodawcy "droższy". Jeśli staniesz do rozmowy z 3 certyfikatami razem z gościem który nie ma żadnego. Obaj będziecie na równym poziomie. Jak myślisz, którego zatrudnią? smile.gif (należy pamiętać, że firma chce najmniejszym kosztem a gość z certyfikatem pewnie będzie chciał więcej - sam prowadziłem rozmowy i tak niestety jest...)
L0k0
Cytat(Sephirus @ 25.02.2013, 09:04:20 ) *
Jeśli staniesz do rozmowy z 3 certyfikatami razem z gościem który nie ma żadnego. Obaj będziecie na równym poziomie. Jak myślisz, którego zatrudnią? smile.gif (należy pamiętać, że firma chce najmniejszym kosztem a gość z certyfikatem pewnie będzie chciał więcej - sam prowadziłem rozmowy i tak niestety jest...)

No z tym to akurat zgodzić się chyba w ogóle nie można. Równie dobrze można by powiedzieć, że po co robić studia, skoro będzie się droższym pracownikiem. Najlepiej po podstawówce szkolić się samemu i szukać pracy wink.gif

A tak na poważnie: wszystko zależy od pracodawcy. To, że masz 10 certyfikatów właśnie może grać tylko na Twoją korzyść. Mając 10 certyfikatów Ty dyktujesz warunki wśród kandydatów, nikt nie powiedział, że będziesz droższy, możesz być tani z certyfikatami, bo czemu nie? 'Drogość' to pojęcie względne.

Z doświadczenia wiem, że czasem pracodawca nawet nie zainteresuje się programistą 'bez papierka', bo najzwyczajniej może mu się nie chce testować, czy ktoś ma pojęcie czy nie.

Najgorsze jest jedno: taki kurs jak przedstawiony powyżej to żaden kurs świadczący o czymkolwiek, niestety. Dla pracodawcy liczy się certyfikat jakiejś konkretnej firmy (np. Zend). Taki jak powyżej nie jest wart 'funta kłaków'. To Tylko kurs, który może Ciebie podszkolić ale raczej nie będzie przekonywujący dla pracodawcy.

Pozdrawiam!
Sephirus
Teoria teorią a praktyka praktyką smile.gif

Gdybym nie wiedział jak wygląda rekrutacja w firmach to bym się nie wypowiadał.

Ale widząc coś takiego:

Kandydat A:
- PHP
- MySQL
- itd

Kandydat B:
- PHP
- MySQL
- itd
+ Cert 1
+ Cert 2
+ Cert 3

Wierz mi... od razu się zapala lampka (ten drugi będzie duuużo droższy). Wszystko i tak się sprawdza na rozmowie...

Masz rację co do tego, że certyfikaty nie musza powodować, że jesteś droższy i to się wtedy liczy... Ale wiem też, że jak się ma jakiś papierek to samemu się sobie "cenę usług" podwyższa smile.gif

Nie twierdzę też, że się nie dostanie ktoś przez to do żadnej pracy - ale może mieć wbrew pozorom nieco trudniej (w Polsce oczywiście).

Podałeś ogólnie bardzo ważną rzecz co do tych kursów. Niektóre nadają się w zasadzie tylko dla siebie a nie dla "pochwalenia się pracodawcy" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.