Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ Kraków / Nowy Sącz ] Tłumacz przysięgły PHP
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
snozexp
Tak dokładnie! Szukamy tłumacza przysięgłego języka PHP. Chcemy aby płynnie i bez dłuższego zastanowienia potrafił przetłumaczyć nasze pomysły na funkcjonalne, szybkie i bezpieczena aplikacje webowe. Jeżeli czujesz się na siłach, napisz do nas! Poniżej co byśmy od ciebie oczekiwali oraz co możemy ci zaoferować.

Zarobki adekwatne do umiejętności, zależy nam na doświadczonych programistach - docelowo 2-3 osoby.

Więcej na stronie http://www.chariot.pl/4,45,Tlumacz_przysiegly_PHP.htm
Agencja ChariotŸ - http://www.chariot.pl
Speedy
Może mi ktoś wytłumaczyć, skąd bierze się ta głupia maniera nazywania stanowisk pracy w idiotyczny sposób? Szukacie programisty, a piszecie głupoty o tłumaczu przysięgłym. Tylko zmniejszacie sobie szansę na znalezienie kogoś konkretnego, bo analityczny umysł programisty poszukującego pracy zignoruje ogłoszenie o takim nagłówku. Nie pierwszy raz spotykam się z czymś takim i bardzo mnie to irytuje. Zamiast nazwać stanowisko konkretnie, ludzie z HR w małych firemkach piszą takie bzdety i jeszcze wydaje im się, że są przez to kreatywni lub innowacyjni. Nic bardziej mylnego.
erix
Cytat
analityczny umysł programisty poszukującego pracy zignoruje ogłoszenie o takim nagłówku. Nie pierwszy raz spotykam się z czymś takim i bardzo mnie to irytuje. Zamiast nazwać stanowisko konkretnie, ludzie z HR w małych firemkach piszą takie bzdety i jeszcze wydaje im się, że są przez to kreatywni lub innowacyjni. Nic bardziej mylnego.

Pitu-pitu; umysł jest tak skonstruowany, że coś, co pojawiło się n-dziesiąt razy zwyczajnie zignoruje, a coś nowego zwróci uwagę.

Nie zapominaj o tym, że rzeczy/zdania/skojarzenia pozornie głupie są lepiej utrwalane w podświadomości niż zdania mające sens logiczny. Ale to już wywód o psychologii... [;
qrooel
Cytat(erix @ 30.12.2011, 11:20:55 ) *
Pitu-pitu; umysł jest tak skonstruowany, że coś, co pojawiło się n-dziesiąt razy zwyczajnie zignoruje, a coś nowego zwróci uwagę.

Nie zapominaj o tym, że rzeczy/zdania/skojarzenia pozornie głupie są lepiej utrwalane w podświadomości niż zdania mające sens logiczny. Ale to już wywód o psychologii... [;

Masz rację, coś takiego zwraca uwagę, ale w życiu nie aplikowałbym do takiej agencji, która sobie robi 'jaja' w taki sposób.
nospor
Cytat
Pitu pitu... jak ktoś szuka pracy to przegląda ogłoszenia a nie durne ogłoszenia i na pewno nie bierze pod uwagę tylko tych z durnymi tytułami... a nie przepraszam, z kreatywnymi i jakżde dowciapnymi tytułami.
rzymek01
Po raz pierwszy spotkałem się z terminem Tłumacz przysięgły PHP, więc zajrzałem do tematu smile.gif

Fajnie, jeśli praca miałaby polegać na gadaniu typu: Panowie, tu trzeba zrobić tak, tam zastosować ten algorytm i do tego zaimplementować wzorzec Observer, i 3000zł za analizę problemu i kilka zdań biggrin.gif
erix
Cytat
Panowie, tu trzeba zrobić tak, tam zastosować ten algorytm i do tego zaimplementować wzorzec Observer, i 3000zł za analizę problemu i kilka zdań

Od tego jest Architekt Oprogramowania.
nospor
Cytat
Od tego jest Architekt Oprogramowania.
Nie, od tego jest TŁUMACZ PRZYSIEGLY PHP biggrin.gif
darko
Taki nagłówek przynajmniej wzbudza zainteresowanie i - mam nadzieję - oddaje zasady współpracy na płaszczyźnie programiści - osoby decyzyjne w firmie. ~Speedy możesz napisać, co konkretnie Cię denerwuje w tym, że precyzyjnie określili (w rozwinięciu treści ogłoszenia), jakich osób szukają?
nospor
Cytat
Taki nagłówek przynajmniej wzbudza zainteresowanie
Tak jak pajac co rozwala budkę telefoniczną w centrum miasta - też wzbudza zainteresowanie. Ale jego do pracy bym nie wziął tongue.gif
Despero
Heh autor ogłoszenia o pracę trafił w 10 jeśli chodzi o zainteresowanie ogłoszeniem na tym forum. Dał chwytliwą nazwę stanowiska, dyskusja się kręci, wiele osób zobaczy www firmy co to za spece od PR pracują i co oferują ;-)
nospor
Potwierdza się powiedzenie:
"nie ważne jak mówią, byleby mówili"
wink.gif
darko
Cytat(nospor @ 30.12.2011, 13:23:46 ) *
Tak jak pajac co rozwala budkę telefoniczną w centrum miasta - też wzbudza zainteresowanie. Ale jego do pracy bym nie wziął tongue.gif

Naprawdę Ci się to negatywnie kojarzy? Poza tym to oni wybierają, z kim rozpoczną współpracę, a nie odwrotnie closedeyes.gif
nospor
Cytat
Naprawdę Ci się to negatywnie kojarzy?
Tak. Żeby chociaż ta nowa nazwa miała ręce i nogi, a tu nic.... te "przysięgły" to z kosmosu wzięte.

Cytat
Poza tym to oni wybierają, z kim rozpoczną współpracę, a nie odwrotnie
Zgadza się. Ale, ktoś kto mógłby im się przydać może po tatkim tutule olać to ogłoszenie stwierdzając, że z dziećmi nie będzie pracował. Może też być na odwrót. Nie wiem tego i Ty tego nie wiesz. Co nie zmienia faktu, ze nagłówek jest irytujący dla mnie, dla speediego i zapewne dla paru innych osób.
IceManSpy
A może chodzi o tłumaczenie dokumentacji? biggrin.gif
Wiedza o PHP się przyda tworząc opisy funkcji, metoda, klas itd. A przysięga, że nie wykorzysta się kodu w swoim celu smile.gif

I jest etacik.
nospor
Ty nie bedziesz miał tam etaciku bo czytać nie umiesz a co dopiero tłumaczyć tongue.gif W opisie wyjaśniono co znaczy "tłumacz przysięgły" tongue.gif
darko
Trochę przesadzacie. Programista, dla ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o programowaniu (HR), może wydawać się właśnie takim tłumaczem przysięgłym, gościem, który będzie potrafił "przetłumaczyć" w sensie niedosłownym pomysły osób decyzyjnych na konkretny język programowania. Plus dla nich za uniknięcie sztampy w stylu: "Firma xyz poszukuje programisty php na pełny etat...". Pewnie zaraz oburzą się tłumacze przysięgli i któryś tutaj coś napisze od siebie, jak tylko google zindeksuje ten temat... Ech...
Speedy
Cytat(erix @ 30.12.2011, 11:20:55 ) *

Co z tego, że sobie to utrwalę lub zapamiętam, skoro uznam takie ogłoszenie za głupie i z niego nie skorzystam?

Cytat(darko @ 30.12.2011, 13:17:41 ) *
Taki nagłówek przynajmniej wzbudza zainteresowanie i - mam nadzieję - oddaje zasady współpracy na płaszczyźnie programiści - osoby decyzyjne w firmie. ~Speedy możesz napisać, co konkretnie Cię denerwuje w tym, że precyzyjnie określili (w rozwinięciu treści ogłoszenia), jakich osób szukają?

Denerwuje mnie używanie terminu "tłumacz przysięgły PHP". Nie ma czegoś takiego. Tłumacz przysięgły, to zupełnie inna praca, niż programista. Jeśli ktoś szuka pracy, to patrzy na konkretne oferty: "Programista języka ...", "Programista urządzeń ...", "Programista systemu ...", "Administrator ...", "Webdeveloper", etc. W miejsce wielokropka można wstawić dowolną technologię. Gdybym szukał pracy, patrzyłbym na słowa kluczowe, które mnie interesują, a nie rozglądał się za głupotami. Takie ogłoszenia można wystawiać, jak szuka się marketingowców, a nie programistów. Zresztą, przeczytaj sobie posty nospora w tym wątku, bo widzę, że ma on podobne zdanie na ten temat, co ja.

Cytat
Trochę przesadzacie. Programista, dla ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o programowaniu (HR), może wydawać się właśnie takim tłumaczem przysięgłym, gościem, który będzie potrafił "przetłumaczyć" w sensie niedosłownym pomysły osób decyzyjnych na konkretny język programowania.

No i co z tego? Oferta jest kierowana do programistów.
darko
Nieistotne, kwestia gustu. Może w ten sposób sprawdzają poczucie humoru i/lub odrobinę wyobraźni?
melkorm
Szczerze mówiąc to Was trochę nie rozumiem - fakt tytuł `stanowiska` w ofercie trochę dziwny, sam fakt braku większego opisu przy ofercie z początku stwierdziłem że to jakiś durny żart, ale wszedłem w link, przeczytałem ofertę i szczerze jest to taka sama oferta jak każda inna tylko z zaskakującym/chwytliwym/idiotycznym/<wstaw tutaj cokolwiek chcesz> tytułem, nic nadzwyczajnego - zresztą nie spotykam się pierwszy raz z takim czymś. Trzeba też spojrzeć od tej strony iż taka oferta chociaż jakoś próbuje się wyróżnić na tle masy szarych ogłoszeń grasujących po internecie, fakt może nie trafi do każdego ale na pewno kogoś zainteresuje - zresztą taka jest cena wyróżnienia się, nie każdemu musi się to podobać.
Shili
Wyszłam w link i niczym taka oferta nie różni sie od innych pomijając nazwę, która i mnie odrzuca. Toczka w toczke takie same błędy jak w każdej propozycji pracy (choć zdecydowanie ładne brzmieniowo błędy, jak zespół nader kreatywnych młodych ludzi czy szef - najlepszy kumpel).

Na stanowisku programista z tego co mi wiadomo liczy sie bardziej umiejętność programowania niż doceniane dobrych/niedobrych żartów, ba, nawet kreatywność nie zawsze jest wymagana, zależy tylko i wyłącznie od tego jaki jest zespół już stworzony. Za duża ilośc takich ludzi w grupie działa tylko i wyłącznie destrukcyjnie.

Poza tym ja bym sie obawiała, ze jak maja taki pomysł na stanowisko, to te projekty, które trzeba będzie tłumaczyć tez mogą okazać sie z czapy. Jasne, jest to pierwsze wrażenie i może być zupełnie inaczej, natomiast tak jak maja prawo wymyślać dziwne nazwy stanowisk, tak ja mam mieć prawo do swojego pierwszego wrażenia.

Btw, przed wejściem i przeczytaniem oferty byłam przekonana, ze jest to praca dla tłumaczeń dokumentacji. Gdyby nie ilośc postów nawet bym nie weszła do tematu smile.gif

@down
Kwestia ipada i jego autouzupelniania. Jak widać nie zawsze jestem w stanie wszystko wychwycić wink.gif
pyro
Cytat(Shili @ 31.12.2011, 13:08:10 ) *
Wyszłam w link

*gryzie twe udo*

Cytat(Shili @ 31.12.2011, 13:08:10 ) *
.

Poza tym ja bym sie obawiała, ze jak maja taki pomysł na stanowisko, to te projekty, które trzeba będzie tłumaczyć tez mogą okazać sie z czapy. Jasne, jest to pierwsze wrażenie i może być zupełnie inaczej, natomiast tak jak maja prawo wymyślać dziwne nazwy stanowisk, tak ja mam mieć prawo do swojego pierwszego wrażenia.

A jednak temat przyciągnął znaczną uwagę. Niektórym się chyba albo nudzi, albo nie mają problemów. Wokół tematu zrobił się rozgłos (czuję powodzenie w reklamie w firmie wink.gif ), a napisali tam tylko "Tłumacz przysięgły", zamiast "Programista". Zrozumiałym jakby tam było napisane "Prostytutka PHP", ale teraz to chyba przesadzacie... dość mocno.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.