Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ban na forum.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rasiu
Otóż zostałem zbanowany na pewnym forum. Nieważne na jakim i nieważne za co:)Dość skutecznie przeciwstawiałem się adminom, ale oni okazali się całkiem uparci i wymyślili sposób, którego nie jestem w stanie rozgryźć. Opiszę całą sytuację od początku:
Mam zmienne ip, reconnect wystarcza, by me ip się zmieniło. W początkowej fazie "wojny" z adminami broniłem się reconnectami. Potem musiałem kasować cookies, które otrzymywałem ze stronki, na której znajdowało się forum. Kilka dni później admini zdecydowali się zbanować całego hosta tzn. wszystkich użytkowników mego rodzaju łącza z okolicy(a konkretnie wszystkich, których ip zaczyna się w określony sposób ). Z tym poradziłem sobie dzięki anonimowym serwerom proxy.
Niestety pojawił się kolejny problem. Mimo kasowania cookies, mimo używania proxy jestem banowany przy pewnych czynnościach. Czynności te to: próba napisania posta, próba wejścia na forum poprzez link, próba zatwierdzenia rejestracji. Kasowałem wszystkie cookies, kasowałem temporary internet files, majstrowałem przy operze i kasowałem różne bzdurki. Bezskutecznie.
Traffic log i packet log mego firewalla pokazują mi różne interesujące rzeczy. Otóż za każdym razem, gdy próbuję wykonać jedną z wymienionych przeze mnie czynności, mój komp wysyła jakieś dane na adres ip serwera forum, bezpośrednio. A przecież powinien je przesyłać na adres serwera proxy, a dopiero potem dane powinny trafiać do serwera forum, czyż nie?
Blokowanie w ustawieniach firewalla przesyłania danych na adres serwera forum uniemożliwia połączenie z tym serwerem podczas wykonywania czynności, które wymieniłem wcześniej.
Forum korzysta z phpBB 2.0.8. Będę zatem wdzięczny jeśli wyjaśnicie mi czy i w jaki sposób banowanie, które opisałem jest możliwe dzięki php. I, rzecz jasna, jak mógłbym to ominąć:D
Jeśli potrzebujecie dodatkowych wyjaśnień, służę pomocą.
Z góry dziękuję.
Marusz
Przeczytałem Twój post i... ahh, niezle mnie nabrales tą prowokacją. Mam nadzieję, że nikt z forumowiczów nie dał się nabrać myśląc, ze istnieją ludzie na świecie o takiej postawie jak postawa bohatera opisanej historyjki. Fajne, fajne.
rasiu
To nie jest żadna prowokacja. Po prostu jestem STRASZNIE ciekaw jak oni tego dokonali.
Dodam, że nie mam pojęcia o php.
blindduck
proxy standardowo sa przezroczyste i na to nic nie poradzisz - nie sa po to zeby utrudniac adminom zycie, tylko po to zeby userzy ze slabszymi laczami mogli szybciej buszowac po necie - nawet jesli sam nic nie wyslesz na server forum to i tak moga cie namierzyc dzieki informacja ktore dostaja z proxy

najprostrzy sposob to zatelnetowac sie gdzies i poforumowac z linksa albo lynxa - oba dzialaja z phpBB, ale polecam zdecydowanie pierwszego

najlepszy sposob to dac sobie spokoj - nie chca cie tam to sie nie pchaj, wbrew temu co piszesz nie prowadzisz zadnej wojny tylko... a zreszta co ja bede moralizowal, odpowiedzi na pytanie udzielilem, a co dalej zrobisz to juz zalezy tylko od ciebie...
Chewolf
Ten skrypt podobno sprawdza serwery proxy ale nie wiem czy to prawda :
(ip podane sa w pliku ip.txt oddzielone "\n"):
  1. <?php
  2. $ip=(isset($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']))?$_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_FOR']:$_SERVER['REMOTE_ADDR']; 
  3. $lista=@file(&#092;"ip.txt\"); 
  4. foreach($lista as $key)if(!strcmp($ip,trim($key))){echo&#092;"Nie masz tu wstępu!\";exit;} 
  5. ?>

krzaczki przed strcmp zamien na !
escaflowne
Myślę, że takie pytanie bardziej pasuje na listę dyskusyjną CC-Team.
scanner
Skoro masz banana na jakimś forum, to padaj na klęczki i proś o przebaczenie,a nie omijaj zabezpieczenia.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.