Otóż zostałem zbanowany na pewnym forum. Nieważne na jakim i nieważne za co:)Dość skutecznie przeciwstawiałem się adminom, ale oni okazali się całkiem uparci i wymyślili sposób, którego nie jestem w stanie rozgryźć. Opiszę całą sytuację od początku:
Mam zmienne ip, reconnect wystarcza, by me ip się zmieniło. W początkowej fazie "wojny" z adminami broniłem się reconnectami. Potem musiałem kasować cookies, które otrzymywałem ze stronki, na której znajdowało się forum. Kilka dni później admini zdecydowali się zbanować całego hosta tzn. wszystkich użytkowników mego rodzaju łącza z okolicy(a konkretnie wszystkich, których ip zaczyna się w określony sposób ). Z tym poradziłem sobie dzięki anonimowym serwerom proxy.
Niestety pojawił się kolejny problem. Mimo kasowania cookies, mimo używania proxy jestem banowany przy pewnych czynnościach. Czynności te to: próba napisania posta, próba wejścia na forum poprzez link, próba zatwierdzenia rejestracji. Kasowałem wszystkie cookies, kasowałem temporary internet files, majstrowałem przy operze i kasowałem różne bzdurki. Bezskutecznie.
Traffic log i packet log mego firewalla pokazują mi różne interesujące rzeczy. Otóż za każdym razem, gdy próbuję wykonać jedną z wymienionych przeze mnie czynności, mój komp wysyła jakieś dane na adres ip serwera forum, bezpośrednio. A przecież powinien je przesyłać na adres serwera proxy, a dopiero potem dane powinny trafiać do serwera forum, czyż nie?
Blokowanie w ustawieniach firewalla przesyłania danych na adres serwera forum uniemożliwia połączenie z tym serwerem podczas wykonywania czynności, które wymieniłem wcześniej.
Forum korzysta z phpBB 2.0.8. Będę zatem wdzięczny jeśli wyjaśnicie mi czy i w jaki sposób banowanie, które opisałem jest możliwe dzięki php. I, rzecz jasna, jak mógłbym to ominąć:D
Jeśli potrzebujecie dodatkowych wyjaśnień, służę pomocą.
Z góry dziękuję.