Jestem poczatkujacym edytorem kodu. Proszę o możliwie dużą dozę wyrozumiałości

Mam dostępny portal i potrzebę przerobienia jednej funkcjonalności i niestety nie mam specjalnego dostępu do czegokolwiek.
Dostep jaki mam to jedynie dostęp do plików szablonów ( Smarty ).
Chodzi o otwieranie popupa za pomocą jakiegoś linka i wysyłanie maila. Przy czym zaznaczam - jedyne do czego mam dostęp to szablony (Smarty). (jeśli ktoś miałby pomysł jak inaczej to zrobić - proszę o info, postaram się o odpowiedni dostęp, nie wiem jednak na ile uda mi się to załatwic)
Wymyśliłem więc obejście problemu w taki sposób:
1. Jeśli stan magazynowy mamy "niedostepny" to dajemy Panstwu mozliwosc wyslania wiadomosci z pozostawieniem np nru tel i swojego maila.
2. W szablonie smarty mamy jakas prosta funkcje ktora rozpoznaje, czy tam jest napisane "niedostepny", "dostepny", "2dni", etc i jesli ma dostępność "niedostępny" to generuje linka z jakimś tekstem dookoła. Link ten otweira popupa z baardzo prostym formularzem i buttonem 'wyslij'
3. Wiem, ze to jest kawal kodu nastepny, w miejscu nie do konca na to przeznaczonym, ale jednak jest to aktualnie jedyne miejsce gdzie mozna to wsadzic.
4. Nasuwa mi sie tylko jedno pytanie - jak i kiedy uzywane sa pliki szablonu - problem moze byc - bo nie wiem, czy skrypt zamieszczony w pliku z szablonem widziałby to co generuje się na wyjsciowej stronie ?
Dziekuje za wyrozumialosc i cierpliwość. Skoro dotrwałeś/łaś już do tego miejsca proszę o jakąś odpowiedź