Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Darmowy SSL certfikat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszWawa
Jestem w koncowych etapach tworzenia mojej strony i zaczalem rozmyslanie na temat bezpieczenstwa a szczegolnie o SSL certyfikatach.

Na stronie posiadam system rejestracji oraz logowania, jest rowniez system platnosci i w bazie danych znajduja sie rowniez "kwoty" jakie posiadaja uzytkownicy (jest to sklep online).

Nie stać mnie na tym etapie na kupno certyfikatu, jednak zauwazylem ze wiele sklepow nie posiada takich certyfikatow a znalazlem rowniez cos takiego jak StartSSL.

Chcialem sie dowiedziec jakie macie zdania na ten temat i na ten konkretny przyklad ?
Mackos
Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo serwisu, to najpierw upewnij się czy skrypt nie ma żadnych poważniejszych dziur, podatności na xss,
czy wszystkie dane wpisywane przez użytkowników w formularzach są filtrowane, czy dobrze masz poustawiane htaccess (jeśli używasz).
Certyfikat niewiele pomoże jeśli skrypt będzie miał dziury wink.gif
StartSSL z tego co wiem jest tylko na 30dni - więc praktycznie nie ma różnicy czy sobie kupisz czy weźmiesz na rok bo przez 30dni możesz jedynie sprawdzić czy wszystko działa dobrze. Ogólnie zakup certyfikatu to nie jest gigantyczna kwota - już od ok. 60zł/rok znajdziesz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.